Den rika babyboom-generationen lämnar över skulder och en trasig ekonomi till kommande generationer, dundrar Howard Marks, själv babyboom-miljardär.

ANNONS

Trots att han själv föddes under babyboom-eran 1946-1964 skräder Howard Marks, född 23 april 1946, inte orden när det gäller hans egen generation.

Dessa så kallade boomers har tillskansat sig för mycket makt och inflytande och lämpar över sina skulder och en trasig ekonomi till kommande generationer, anser Marks.

”Omfattningen av boomers röster och ekonomiska resurser har gett dem ett enormt politiskt inflytande under de senaste 40 åren”, skriver den amerikanske miljardären i ett PM som nyligen gick ut till kunderna i Oaktree Capital, där Howard Marks är investerare och medgrundare, berättar Business Insider.

Millenniegeneration får ta smällen

Enligt Marks, som alltså själv är en babyboom-miljardär, har resultatet av rika boomers vårdslösa framfart ekonomiskt lett till ”omfattande underskottsutgifter”.

Misslyckandet hamnar nu i knä på ”framtida generationer”, som är födda under millennieskiftet, skriver han.

Han slår också fast att det förmögna babyboom-etablissemanget inte skattar tillräckligt och att den amerikanska statsskulden på förekommen anledning ökar, vilket sin tur också ”gynnar babybommers”, enligt Marks.

Business Insider konstaterar att Howard Marks inte är den enda som attackerat den välbeställda babyboom-generationen, som vissa kritiker anser har ”ruinerat ekonomin de ärvde”.

ANNONS
ANNONS

Enligt Howard Marks består babyboom-generationen av 71 miljoner människor, det vill säga en grupp som numerärt utklassar både generationer före och efter babyboom-perioden, som alltså startade året efter andra världskrigets slut och pågick under 18 år.

Läs även: Verklighetens Wolf of Wall Street besöker Sverige [Dagens PS]