Den svenska banken sticker ut i en internationell och hyperaktuell, misstänkt storskalig penningtvättshärva.

Uppdrag granskning i SVT har undersökt kopplingarna till Sverige i bankläckan från USA som nu kommit i ljuset och avslöjar misstänkta penningtvättstransaktioner för hisnande 17 000 miljarder kronor.

Enligt UG slår amerikanska storbanker larm om att SEB:s estniska filial kan vara inblandad i jättehärvan, som från början avslöjades av amerikanska Bussfeed som fick tillgång till topphemliga dokument från USA:s finanspolis.

Uppdrag granskning har tagit del av läckan i materialet, som består av mer än 2 000 dokument rörande misstänkt internationell penningtvätt.

Suspekta kunder och transaktioner

Flera svenska banker figurerar bland dokumenten, men särskilt SEB uppmärksammas, framgår det.

SEB anklagas för att 8,2 miljarder kronor har slussats genom banken mellan åren 2007 och 2016.

ANNONS
ANNONS

57 kunder, de flesta i Baltikum och med kopplingar till skatteparadis, misstänks ha genomfört transaktionerna i SEB, enligt Uppdrag granskning i SVT som även berättar att ett av de misstänkta bolagen företräds av två i sammanhanget ökända personer som enligt artikeln jagas av journalister i hela världen för omfattande penningtvätt.

Ytterligare ett annat bolag som misstänks ha tvättat pengar genom SEB uppges amerikanska banker ha varnat för upprepade gånger.

Även ett brittiskt bolag, som benämns som den ”ryska tvättomaten”, finns på kundlistan hos SEB under den misstänkta penningtvättsperioden.

Banktoppen håller sig undan

Trots upprepade försök från SVT:s Uppdrag granskning vägrar SEB konsekvent att kommentera misstankarna (se klippet) om penningtvätt.

Redan i november avslöjade UG misstänkt penningtvätt i SEB.

ANNONS
ANNONS

I ett mejl skriver SEB, enligt SVT, att banken ”tar avstånd från all typ av kriminalitet och arbetar aktivt för att se till att vi inte blir utnyttjade och för att ta vårt samhällsansvar att motverka finansiell brottslighet”.

UG har utan framgång flera gånger bett om en intervju med SEB:s vd Johan Torgeby angående penningtvättsmisstankarna.

Läs även: Misstänkt penningtvätt för 1,5 miljarder i Nordea [DagensPS.se] »