Den Europeiska centralbanken ECB vill att Deutsche Bank skyndar på sin process med att hitta en ny ordförande, skriver Reuters.

Paul Achleitner har varit ordförande för Deutsche Bank i tio år, och har överlevt tre försök från aktieägare att avsätta honom. Under perioden har banken avverkat två vd, miljarder euro i förluster och stora böter.

Achleitner har sagt att han tänker avgå nästa år. Nu sätter Europeiska centralbanken, som är tillsynsmyndigheten för Deutsche Bank, press på tyskarna att få fram en efterträdare.

Nyligen vänt till vinst

Deutsche har nyligen vänt till vinst, men har ögonen på sig från tillsynsmyndigheter som ska säkerställa hälsan i det globala finansiella systemet.

Särskilt har Deutsche Bank fått kritik för sin brist inom kontroll av penningtvätt, ett problem som funnits under hela Achleitners tid som ordförande. Den tyska myndigheten som reglerar finansmarknaden, BaFin, beordrade i april Deutsche Bank att införa ytterligare kontroller mot penningtvätt, skriver Reuters.

ECB vill att Deutsche Bank i god tid redovisar vem som ska ta över efter Achleitner så att de har tid att granska personen.

Personer med insyn i processen som Reuters talat med nämner Theodor Weimer som huvudkandidat. Han är i dag ordförande för den tyska börsen, Deutsche Börse AG. Han har dock sagt att idén om att han ska ta över Deutsche bank ”inte alls är ett diskussionsämne”. Även Norbert Winkeljohann, ordförande på Bayer och Frank Witter, styrelseledamot i Deutsche Bank och tidigare finanschef på Volkswagen nämns också av Reuters källor.

”Börjar på W”

Det stämmer överens med tidigare rapporter om att Paul Achleitner sagt till investerare att Deutsche Banks nye ordförande mycket sannolikt har ett namn ”som börjar på W”. Det vaga uttalandet har fått investerare och regulatoriska myndigheter att bli irriterade.

ANNONS
ANNONS

”Ju snabbare vi får klarhet över en efterträdare desto bättre”, säger Vanda Rothacker på Union Investment, som är aktieägare i Deutsche Bank till Reuters.

Läs mer: Deutsche Bank varnar: ”Global tidsinställd bomb”