Dagens PS

Deutsche Bank varnar: "Global tidsinställd bomb"

Deutsche Bank varnar
Deutsche Bank varnar i en ny rapport för att den globala ekonomin är en "tidsinställd bomb". (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 juni 2021Publicerad: 08 juni 2021

I en ny rapport från Deutsche Bank varnar tyskarna för att USA syn på inflation kan skapa en “global tidsinställd bomb” som leder till en stor ekonomisk kris. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta analytiker på Wall Street förutspår att inflation väntar – men att det är något tillfälligt i en övergångsfas på grund av stimulanser för att få igång världsekonomin igen efter coronapandemin.

Ekonomer på den tyska storbanken Deutsche Bank varnar dock för att så kanske inte alls blir fallet. De menar att den amerikanska centralbanken Federal Reserves policy att tolerera inflationen tills en full återhämtning är ett faktum kan leda till en global ekonomisk kris som slår särskilt hårt mot “de mest utsatta i samhället”, skriver CNBC.

Fed tänker inte sänka stimulanser eller höja räntor

“Konsekvensen av förseningar kommer att vara större störningar av den ekonomiska och finansiella aktiviteten än vad som annars skulle vara fallet när Fed slutligen agerar”, skriver man i rapporten, som har Deutsche Banks chefsekonom David Folkerts-Landau som huvudförfattare.

Federal Reserve har sagt att de inte tänker höja räntorna eller sänka stimulanserna förrän vissa mål är uppnådda – vilket de inte är i närheten av att vara. Samtidigt är konsumentprishöjningarna och konsumentutgifterna långt över FDA:s mål på 2 procent inflation.

”Det kan ta ett år längre, fram till 2023, men inflationen kommer att dyka upp igen. Och även om det är beundransvärt att detta tålamod beror på det faktum att Fed: s prioriteringar flyttats mot sociala mål, så försummas inflationen så att de globala ekonomierna sitter på en tidsinställd bomb”, säger David Folkerts-Landau enligt CNBC.

“Effekterna kan vara förödande, särskilt för de mest utsatta i samhället”, säger Deutsche Banks chefsekonom.

Kan bli som på 1970-talet

ANNONS

Deutsche Bank tror att situationen kan bli som på 1970-talet, då stigande inflation ledde till förväntningar om mer inflation – vilket blev en självuppfyllande profetia.

”Många källor till stigande priser filtrerar redan in i den amerikanska ekonomin. Även om de är övergående på papper kan de komma in i förväntningarna precis som på 1970-talet. Risken är då att även om de bara är inbäddade i några månader kan de vara svåra att kontrollera, särskilt med så hög stimulans”, skriver banken enligt CNBC.

Läs mer: Ingen brådska att anpassa portföljen för inflation

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS