Bankerna har på sistone sänkt kalkylräntan, eller den ränta som låntagaren kan ska klara av att betala varje månad på sitt bolån. Det kan leda till större belopp att låna.

ANNONS

Storbankerna sänkte sina kalkylräntor redan förra året. Först ut i april i fjol var SEB som sänkte kalkylräntan till sex procent, följt av SBAB, som tillsammans med Swedbank och Länsförsäkringar samtliga har sex procent.

”Det gjordes som en anpassning till våra långsiktiga bedömningar av räntemiljön och bolåneräntorna”, säger Niklas Magnusson, pressansvarig på SEB, till Di.

Skandia hakat på

Nu i veckan har även Skandia hakat på trenden, och sänkte kalkylräntan med en halv procent till sex procent.

Men inte alla har sänkt.

Både Danske Bank och Nordea ligger kvar på sju procent medan Handelsbanken är högst i klassen – med 7,5 procent, även fast det kommer ändras inom kort.

ANNONS
ANNONS

”Vi kommer i dagarna att kommunicera en sänkning till en nivå som ligger i linje med de flesta övriga aktörer”, säger David Haqvinsson, vd för Handelsbankens bolåneinstitut
Stadshypotek.

Enligt Anneli Adler, chef för Privatmarknad på Danske Bank, så bör alla låntagare dock inte fokusera på kalkylräntan.

”Tittar vi på förstagångsköparna specifikt så vill jag påstå att utmaningen här snarare handlar om att få ihop till kontantinsatsen och klara amorteringskraven än att klara sex eller sju procent i kalkylränta.”

Kan låna mer

Men en lägre kalkylränta innebär att många kan låna mer hos bankerna.

För ett lån på två miljoner kronor innebär en ränta på sju procent en kostnad på strax under 8 200 kronor i månaden efter ränteavdrag. I rena pengar innebär det 1 200 kronor mindre att leva på, jämfört med om kalkylräntan ligger på sex procent.

Så den som vill låna mer hos banken – kan alltså låna 300 000 kronor mer vid sex procent – och behålla samma månadskostnad som för lånet på två miljoner kronor till sju procents kalkylränta.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Marknaden tvivlar på Ingves – tippar högre ränta