Royal Bank of Canada har gjort upp med HSBC om att köpa dess kanadensiska del i en affär på 13,5 kanadensiska eller 10 amerikanska miljarder dollar.

ANNONS

När Royal Bank of Canada gör upp om att köpa HSBC:s kanadensiska del är det Kanadas sjunde största man köper.

Kostar det så smakar det och smakvärdet i det här fallet är 13,5 miljarder kanadensiska dollar vilket motsvarar 10 miljarder amerikanska dito (drygt 105 miljarder svenska kronor).

Stärker sin ställning

För det får man en starkare ställning inom företagsvärlden, ytterligare cirka 130 filialer varav 45 i västkustprovinsen British Columbia samt en betydande affärsbanks-franchise, skriver Bloomberg.

”Kan leverera”

Man räknar med att affären ska vara slutförd under senare delen av 2023, enligt ett uttalande från Royal Bank denna tisdag.

”HSBC Canada erbjuder möjligheten att lägga till en kompletterande affärs- och kundbas på den marknad vi känner bäst och där vi kan leverera stark avkastning och kundvärde”, säger vd:n Dave McKay i ett uttalande uppger Bloomberg.

Bank positionerar sig

”Detta positionerar oss också som den bästa banken för kommersiella kunder med internationella behov, nykomlingar i Kanada och välbärgade kunder som behöver kapacitet inom global bank- och förmögenhetsförvaltning”, fortsätter McKay.

Tredje storaffären

Det senaste året har kanadensiska banker redan innan detta gjort branschens två största förvärv någonsin, och båda av amerikanska företag.

Bank of Montreal skrev i december ett avtal om att köpa BNP Paribas SA:s Bank of the West-enhet för 16,3 miljarder dollar (knappt 171,4 miljarder kronor) för att utöka sin närvaro i västra USA.

ANNONS
ANNONS

I februari köper Toronto-Dominion Bank First Horizon Corp för 13,4 miljarder dollar (knappt 140,9 miljarder kronor).

Läs även: Storbanken: Därför ska du köpa aktier i Ferrari [Dagens PS]

Läs även: Bolåneräntor skenar – sparräntor släpar rejält efter [Dagens PS]