Ny SCB-statistik visar att snitträntan på bolån ökat från 1,32 till 3,35 procent på ett år – men räntan på sparkonton hänger inte alls med.

ANNONS

Varken på spar- eller lönekonton stiger räntan nämnvärt.

På bolån går ränteökningen däremot snabbt i spåren av Riksbanken höjningar av styrräntan.

Det här konstaterar Statistiska centralbyrån i en ny rapport.

Bolåneräntorna har trefaldigast

”Samtidigt som bolåneräntorna har trefaldigats har den genomsnittliga räntan på löne- och sparkonton ökat från 0,08 till 0,55 procent på ett år”, säger Gustav Jonason, nationalekonom på SCB, i en kommentar.

Det är elva år sedan gapet var så stort mellan snitträntan på bolån och på sparkonton.

ANNONS
ANNONS

Skillnaden mellan sitträntan på bolån och snitträntan på inlåning (med villkor och fria uttag) är i dag 2,8 procentenheter.

Senast skillnaden var så markant var i november 2011, konstaterar SCB.

Så mycket dyrare är nu ett bolån på en miljon

Den årliga snittkostnaden för ett bolån på en miljon kronor har sedan oktober i fjol ökat med 20 000 kronor (före ränteavdrag) till 33 500 kronor. Läs mer om det här: Räntan: Bolån tiotusentals kronor dyrare [Dagens PS]

Motsvarande årliga ränta på insättning har under senaste tolv månaderna ökat med 4 700 kronor till 5 500 kronor.

Mest märks det här hos de svenska storbankerna, och även mellan de olika räntorna på löne- och sparkonton – där hushåll kan sätta in sina pengar – har skillnaden ökat.

Uppstickare mosar storbankernas sparränta

”Tidigare var det ungefär samma räntenivå på ett lönekonto med fria uttag som ett sparkonto med villkor. Men i takt med att inflationen har stigit har också förutsättningarna för dessa konton ändrats”, skriver SCB.

ANNONS
ANNONS

Snitträntan i oktober på konton med fria uttag är 0,75 procentenheter högre hos övriga banker, till exempel nischbanker.

Samma sak gäller för sparkonton med villkor (till exempel sparkonton med bundna löptider eller uppsägningstider), de ligger 0,72 procentenheter högre hos övriga banker än hos storbankerna.

”Det är intressant att notera skillnaderna mellan inlåningsräntor hos de olika bankgrupperna och att närmare 90 procent av hushållens totala insättning ligger kvar på konton med fria uttag trots att räntan har börjat komma upp på konton med villkor”, säger Malcolm Svensson Rothmaier, ekonom på SCB.

Läs även: Sparandet ökar – fler bojkottar storbanker [Dagens PS]