Enligt Indonesiens president planerar både Volodomyr Zelenskyj och Vladimir Putin att medverka vid G20-mötet i november.

ANNONS

Indonesiens president Joko Widodo säger att Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj och Rysslands president Vladimir Putin båda har accepterat inbjudningar till G20-mötet på Bali i november. Det är dock oklart om båda kommer medverka men Ryssland har indikerat att Vladimir Putin planerar att vara på plats, det rapporterar Bloomberg.

Ryssland är en G20-medlem, men det är inte Ukraina, det är dock brukligt för ordförandelandet att bjuda in ledare från några länder som inte är medlemmar för att delta som observatörer.

USA vill ge mer till Ukraina

På torsdagskvällen slog ryska missiler ned i Ukrainas huvudstad Kiev och dödade minst en människa, även Odessa träffades, men slaget om Donbas är fortfarande det Ryssland strategiskt fokuserar på. Det hårda ukrainska motståndet har gjort att Rysslands territoriella vinster har gått långsamt.

USA:s president Joe Biden vill ge ytterligare 33 miljarder dollar, drygt 320 miljarder kronor, i stöd till Ukraina och söker godkännande i kongressen för att beslagta och sälja egendom kopplad till Vladimir Putins förmögna allierade.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har sagt att USA kommer stödja Sverige och Finland om de beslutar sig för att söka medlemskap i Nato.

Moldavien ökar sin försvarsbudget

Tyskland har signalerat att de inte kommer motsätta sig ett EU-embargo på rysk olja, men menar att det kanske inte är det mest effektiva sättet att skada Rysslands ledning. Det tyska bolaget Uniper SE anser att en betalningskonvertering från euro till rubel i enlighet med sanktionslagen och Rysslands senaste betalningsdekret är möjlig.

Moldaviens president Maia Sandu säger att Moldavien planerar att öka sina försvarsutgifter och har anslagit cirka 46 miljoner euro, drygt 475 miljoner kronor, för militära utgifter i årets budget.

ANNONS
ANNONS

”Det som händer i Ukraina bevisar för oss att krig nu är någonting möjligt, och vi måste skydda oss själva”, sade Maia Sandu till nyhetssajten lisa.md. ”Vi kan inte ha en stor armé eftersom vi är ett litet land, men vi måste ha en armé som har kapacitet att säkerställa säkerheten för våra medborgare”, sade han vidare, skriver Bloomberg.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: FN:s chef om kriget i Ukraina: Har misslyckats [Dagens PS]