Nu erkänner FN:s generalsekreterare Antonio Guterres att organisationen misslyckats i sina försök att stoppa kriget i Ukraina och säkerställa global fred, skriver BBC News. 

Det var en ångerfull Antonio Guterres som under torsdagen sammanträdde med Ukrainas president Volodymyr Zelensky i Kyiv, samtidigt som ryska raketer alltjämt angrep den ukrainska staden.

ANNONS

”En källa till stor besvikelse”

Under en gemensam presskonferens i Kyiv kritiserade FN:s generalsekreterare bland annat den egna organisationen och konstaterade att de varken lyckats förhindra än mindre avsluta kriget i Ukraina. Något som enligt Guterres var ”en källa till stor besvikelse, frustration och ilska”, skriver BBC News.

Uttalandet kommer i en tid då bland andra Ukrainas regering inklusive president Zelensky kritiserat FN för att de underlåtit att agera på Rysslands invasion, som snart går in på sin tredje månad.

Särskilt då FN:s säkerhetsråd har som främsta uppgift att säkerställa global säkerhet och fred. Något som Guterres delvis försvarade med att FN trots viss handlingförlamning faktiskt har vidtagit åtgärder under konflikten.

Kommer inte att ge upp

Att FN nu tycks angeläget att reparera relationerna med Ukraina och ta nya krafttag framgick med stor tydlighet då Guterres utlovade det krigshärjade landet assistans, mat och stöd från närmare 1400 FN-medarbetare som just nu befinner sig i Ukraina.

Han uttryckte även sitt fulla stöd för president Zelensky.

”Jag är här för att säga till er, herr president, och till folket i Ukraina, vi inte kommer att ge upp”, sade han.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Zelenskyj ”Ångrar inte en sekund” att han blev president [Dagens PS ]

Läs även: Oligark flyr – megayacht på väg mot Suezkanalen [Dagens PS]