Dagens PS

Axfood köper hela Citygross

Axfood köper hela Citygross
Axfood köper hela Citygross, här illustrerat av entrén till dess stormarknad i skånska Kristianstad, där familjen Bergendahl började bygga koncernen. (Foto: Pressbild)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Nu köper Axfood hela Citygross. Därmed rustar dagligvarujätten för att ytterligare kunna utmana branschens dominant Ica.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Klas Balkow är på väg att avsluta sin tid som koncernchef för Axfood (börskurs Axfood) och kan se tillbaka på en oerhört framgångsrik period.

Axfood – mest profilerad genom kedjorna Hemköp och Willys – har på allvar klivit fram som Icas främste utmanare inom svensk dagligvaruhandel.

Nu stänger Balkow sin chefsera med ett praktfullt crescendo. Under tisdagen kom beskedet att Axfood köper hela butikskedjan Citygross.

Axfood har sedan tidigare en minoritetspost på 9,9 procent i den tidigare familjeägda kedjan.

Två miljarder

Dagens besked är att Axfood köper återstående 90,1 procent av aktierna och blir ensam ägare.

En prislapp följer med affären och på den står det 2 miljarder kronor.

Axfood har varit minoritetsägare i Citygross sedan 2021 och har i ett långsiktigt samarbetsavtal redan kontroll över logistik, sortiment och inköp, egna märkesvaror och annat.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

”Väldigt glada”

”Vi är väldigt glada över att ha nått den här överenskommelsen med Bergendahls och välkomnar alla Citygross medarbetare till Axfoodfamiljen”, säger Klas Balkow och den glädjen är lätt att inse.

”Vi tror mycket på City Gross och som ägare kommer vi att investera i att utveckla konceptet och effektivisera driften”, tillägger Balkow.

Citygross utvecklades länge positivt och växte, efter en start i Skåne en gång i tiden, över landet.

De senaste åren har kedjan haft det svårare och inflationsåren har tärt på dess lönsamhet.

Tacksamt läge

Det är med andra ord ett tacksamt läge för Axfood att kapa åt sig Citygross marknadsandelar till ett överkomligt pris.

Nu får man ytterligare bredd på stormarknadssidan, där Citygross har 42 enheter, och möjligheter till rationell hantering av en rad funktioner.

ANNONS

”Förvärvet av City Gross ger Axfood en tydligare marknadsposition inom stormarknadssegmentet och ökar därmed koncernens närvaro och räckvidd”, som Axfood uttrycker saken.

Vinst senast 2026

”Affären skapar de bästa förutsättningarna för att stärka City Gross konkurrenskraft, och stärka kedjans position på marknaden, för att expandera framgent. Axfood är helt rätt ägare för Citygross framåt för att utveckla stormarknadskonceptet över tid”, säger Lars Ljungälv, i dag koncernchef och vd för Bergendahl & Son AB:s koncernchef och vd, och mycket annat kan han ju inte säga.

Citygross kommer att rapporteras som egen enhet i Axfoods redovisning och ambitionen är att Citygross ska generera vinst till Axfood senast 2026.

Läs mer:

Jättarnas kamp: Ica ökar – Axfood knappar in. Dagens PS

Tronskiftet: Hon tar över Axfood. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS