Dagens PS

Avtal ska förhindra avnotering av USA-noterade Kina-aktier

I augusti undertecknades ett avtal som lade den regulatoriska grunden för att tillåta amerikanska inspektioner av revisionsbolag i Kina, något som är ett första steg mot att förhindra att USA-noterade kinesiska aktier, som Alibaba, tvingas lämna amerikanska börser.
I augusti undertecknades ett avtal som lade den regulatoriska grunden för att tillåta amerikanska inspektioner av revisionsbolag i Kina, något som är ett första steg mot att förhindra att USA-noterade kinesiska aktier, som Alibaba, tvingas lämna amerikanska börser. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 sep. 2022Publicerad: 05 sep. 2022

Kina och USA har vidtagit åtgärder för att förhindra att USA-noterade kinesiska aktier, som Alibaba, avnoteras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyligen tog Kina och USA ett första steg mot att förhindra att kinesiska aktier som är noterade i USA tvingas bort från amerikanska börser. Det som ska hända härnäst är att USA, med stöd från kinesiska myndigheter, ska göra en inspektion i Kina, det rapporterar CNBC.

Enligt Winston Ma, adjungerad professor i juridik vid New York University kan förmodligen många detaljer i implementeringen bara listas ut av revisionsbyråerna och finansministeriet tillsammans med China Securities Regulatory Commission genom revisionsförsök i verkliga fall i det här avtalet som han kallar för, aldrig tidigare skådat.

Inspektörer från USA till Hong Kong

Från den amerikanska federala statliga myndigheten U.S. Public Company Accounting Oversight Board, PCAOB, vars uppgift är att reglera och kontrollera USA:s revisionsbransch, kommer inspektörer åka till Hong Kong i mitten av september och då måste alla revisionsarbetsdokument som PCAOB begärt ut vara tillgängliga.

Revisionsarbetsdokument skiljer sig från den information som revisionsbyråer samlar in om företag, arbetsdokumenten registrerar revisionsförfarandet, insamlad information, tester och slutsatser om granskningen. Vilken nivå av mycket känslig information som ska inkluderas i arbetsdokumenten är inte klart.

Länge varit föremål för tvist

USA:s möjlighet att inspektera de här arbetsdokumenten för kinesiska bolag listade på amerikanska börser har i åratal varit föremål för en tvist. De senaste årens politiska och juridiska utveckling i USA har skyndat på hotet att kinesiska bolag listade i USA kan behöva avnoteras från amerikanska börser.

I slutet av augusti kom en vändpunkt när PCAOB och China Securities Regulatory Commission undertecknade ett samarbetsavtal som lade den regulatoriska grunden för att tillåta amerikanska inspektioner av revisionsbolag i Kina. 

ANNONS

“Jag ser det här som ett stort ‘framsteg’, vilket betyder att båda sidor var villiga att ta steg för att föra detta framåt, säger Stephanie Tang, chef för private equity för Greater China och partner på Hogan Lovells, till CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ekonomer: Inte en chans att Kina går om USA

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS