Vinden har vänt på börsen och det slår hårt mot nätmäklaren Avanza och vd:n Rikard Josefson: ”Kortsiktigt är vi förlorare”.

ANNONS

Rikard Josefson intervjuas av Affärsvärlden där han konstaterar att börsklimatet hårdnat.

”Kortsiktigt är vi förlorare på nuvarande makroläge. Dels går tillgångsvärdena ner och när det totala kapitalet sjunker leder det till lägre intäkter. Dels är aktiviteten lägre. Det är inte bra för oss”, säger toppchefen på nätbanken till AFV.

Avanzas affärsidé vilar på i huvudsak tre saker: courtageavgifter, räntenettot och fondavgifter.

Enda ljuspunkten nu är det högre ränteläget.

”Vi har rätt mycket likviditet och får högre ränta på de pengarna. Nu är reporäntan 0,25%, men när den når 1% får vi 525 miljoner mer i intäkter per år på rullande tolv månader”, förklarar Rikard Josefson i artikeln där det framgår att Avanzas intäkter i fjol växte med hela 43 procent till 3,3 miljarder kronor från 2,3 miljarder 2020.

ANNONS
ANNONS

I år har intäkterna till följd av börsfrossan däremot gått ner kraftigt och minskade med 20 procent under första kvartalet, jämfört med motsvarande period 2021.

I AFV-intervjun berättar Rikard Josefson även om kokaintipset hösten 2021 och som fick honom att vända uppochner på arbetsplatsen.

Någon narkotika lyckades man dock inte hitta trots hjälp av en narkotikahund, däremot hittade man platser på Avanza-kontoret där knark hade förvarats.

Att Rikard Josefson reagerade så starkt – vilket han fått mycket beröm för av branschkollegor – beror på att han sett missbrukets baksida. Hans pappa var alkoholmissbrukare.

Nu undkom de skyldiga på Avanza, men Rikard Josefson blev ändå starkt påverkad av händelsen. Han var ”naiv”, säger han, och kunde inte drömma om hur vanligt det är med partydroger.

”Det var en ögonöppnare”, säger Rikard Josefson till AFV.

ANNONS
ANNONS

Han pratar även om – bland mycket annat – om riskerna med aktiehandel där många unga tar blancolån för att finansiera sina aktieaffärer, och uppsägningarna på Avanza av gamla trotjänare.

Läs hela intervjun med Rikard Josefson i tidningen.

Läs även: Droger upptäckta på Avanza – ”kan vara kokain” [Dagens PS]

Missa inte: Avanza-vd:n: ”Många är chockade och ledsna” [Dagens PS]