Rikard Josefson, vd för Avanza, berättar om stämningen på nätbanken efter drogavslöjandet – han uppger för Dagens PS att ”många är chockade och ledsna”.

ANNONS

Under tre nätter när lokalerna i Stockholm var tom på personal sökte knarkhundar igenom Avanzas kontor i Stockholm – det var på order av Rikard Josefson.

Hundarna fann då spår av narkotika, vilket fick Avanza att agera. På onsdagsmorgonen samlade Rikard Josefson personal, både fysiskt och digitalt, för att informera på ett internt, livesänt stormöte om vad som hänt.

Fick vittring på fyra knarkspår

För Dagens PS berättar Rikard Josefson att hundarna under sina Avanza-besök reagerade på spår av fyra droger.

”Min gissning är att det rör sig om kokain”, säger Josefson och tillägger att det är bakgrunden till att Avanza tagit beslut att en ”omfattande utredning” av händelsen ska inledas.

Avanza har nu även gjort en polisanmälan eftersom droger är olagligt, som han säger.

Nätbanken ska nu testa all personal, det ska ske genom en extern partner och ”i närtid”, uppger Josefson som konstaterar att ”ett samhällsproblem letat sig in i våra lokaler”.

ANNONS
ANNONS

Hur vanligt tror du att det är med droger i finansbranschen?
”Jag vet inte, men som jag förstått det har tio procent av befolkningen drog- eller beroendeproblematik och jag kan inte se att finansbranschen är underrepresenterad.”

Rikard Josefson förklarar att han har många år i branschen och att det inte är första gången han stöter på droger.

Men det som är viktigast nu, betonar han, är att hjälpa den eller de på Avanza som tagit droger med rehabilitering.

Om det är en eller flera medarbetare vet han inte i nuläget, men policyn är strikt.

”Vi har nolltolerans och agerar kraftfullt.”

Hur är stämningen på Avanza efter det som hänt?
”Många är chockade, ledsna, överraskade. Det här är inget som definierar Avanza, väldigt många uttrycker ett starkt stöd över att vi tar tag i och inte accepterar detta”, säger vd:n för Avanza.

ANNONS
ANNONS

Några reaktioner i övrigt?
”Från många branschkollegor kommer mycket support över att vi är transparenta, att vi talar om vad som hänt och inte försöker mörka något”, säger Rikard Josefson till Dagens PS.

I en Twittertråd skriver Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, att ”narkotika har ingen plats” på Avanza, då företagskulturen är ”urstark”.

Längre ner i tråden uttrycker en sparare sin oro över det som hänt:
Jag hoppas att @Avanza bank tar krafttag mot detta. Jag känner mig inte trygg att vara kund med hela mitt sparande där det finns risk för knarkande bland personal.´”

Läs även: Droger upptäckta på Avanza – ”kan vara kokain” [Dagens PS]