Avanza erbjuder lån till nollränta till börskunder och aktieexperten Peter Malmqvist är rasande. ”Jag tycker faktiskt det här är knäppt”, säger han.

ANNONS

Nätmäklaren Avanza har lanserat lånet till fond- och aktiehandel. Räntan är noll men lånet upprör ändå fristående analytikern Peter Malmqvist.

”Jag tycker det är smaklöst. Att en marknadsledande aktör uppmanar småsparare att belåna sig i den här extrema börsmiljön är inte att ta ansvar”, säger Malmqvist till Svenska Dagbladet och kallar upplägget för ”knäppt”.

Det som borde vara ett sunt aktiesparande har nu med Avanzas lån övergått till spekulation, menar experten.

Risken väsentligt mycket högre

Kicki Westerståhl, chef för Konsumenternas bank- och finansbyrå, stämmer in i kritiken mot nätmäklaren:

”Det är förvånande att Avanza kommer med ett sådant här erbjudande att jobba med hävstång och belåna sig. Det är viktigt att konsumenten förstår att risken blir väldigt mycket högre och speciellt i ett läge där många experter talar om en överhettad börs”, säger hon till SvD.

Kunder som tar lånet får låna max 50 000 kronor för att få nollränta och belåna aktieportföljen till 10 procent.

En 25-procentig belåningsgrad ger 0,99 procent ränta. Har man maximalt 50 procents belåning blir räntan 1,99 procent.

Tjänar på courtageavgifter

Avanzas vd Rikard Josefson medger i artikeln att risken är hög, men menar att förtaget är tydliga med det i sin information om produkten.

Om det är rätt tid att gå ut med ett sådant här låneerbjudande nu, när börsfesten om möjligt börjar klinga av, kan förstås diskuteras, erkänner Josefson i SvD.

ANNONS
ANNONS

Avanzas lån har alltså nollränta men bolaget tjänar i stället pengar på courtageavgifter på kundernas belånade aktieaffärer.

Nu på fredagsmorgonen har Dagens PS, med hänvisning till SvD, berättat att många av Avanzas kunder även är hårt exponerade mot det krisande flygbolaget Norwegian vars aktie rasat 97 procent det senaste året. Rasrisken är fortsatt hög i bolaget, varnar experter.

Läs även: Avanza backar efter hård kritik [DagensPS.se] »