På kort tid har Konsumentverket fått in nästan 500 anmälningar från arga kunder hos Avanza som äger aktier i Gamestop, vars kurs rusar.

ANNONS

De svenska aktieägarna i amerikanska Gamestop fick tidigare beskedet att de inte skulle få rösta på bolagsstämman i USA, vilket upprörde och skapade en storm på sociala medier skriver Dagens Industri.

De flesta anmälningarna till Konsumentverket handlar om att anmälarna anser att Avanza har ”oskäliga avtalsvillkor” och Gamestops ägare anser att deras rättigheter som aktieägare har inskränkts.

Aktieägarna menar även i anmälningarna att Avanza inte har tagit fram bevis för att de verkligen äger sina aktier. Enligt Avanzas aktiesidor har bolaget 21 500 kunder som är aktieägare i Gamestop.

Gör ”broker non vote”

Grundregeln är att svenska aktieägare endast kan rösta på bolagsstämmor som har sitt säte i EU.

Avanza väljer nu att göra ett undantag från sina regler och gör en så kallad broker non vote, vilket innebär att Avanza registrerar alla aktieägares röster och sedan lägger dem på stämman.

ANNONS
ANNONS

Gamestops aktie var uppe kring 350 dollar tidigare i år, den har sedan fallit ner mot 40 dollar men den har tagit fart igen och handlas nu kring 234 dollar.

Läs mer: De mest hatade aktierna på Wall Street just nu [DagensPS]