Apple vill att taiwanesiska tillverkare märker produkterna med ”Made in China”. Står det ”Made in Taiwan” är risken stor att varan inte kommer igenom den kinesiska tullen.

ANNONS

Apple ber sina taiwanesiska underleverantörer att sluta märka produkterna med ”Made in Taiwan”. I stället ska det stå endera att varan producerats i ”Chinese Taipei” eller ”Taiwan, China” skriver The Guardian.

Sett mellan fingrarna

Åtgärden är till för att undvika krångel i den kinesiska tullen. En regel slår fast att produkter som importeras till Kinas fastland från ö-nationen ska vara märkta på ett sätt som gör att det framgår att Taiwan är en del av Folkrepubliken Kina, enligt The Guardian.

Tidigare har man sett mellan fingrarna från kinesiskt håll. Efter Pelosis besök i Taipei är läget ett annat.

Apple till företag i Taiwan: Skriv "Made in China"
Nancy Pelosis besök i Taiwan ställer till problem för Apple när Kina drar åt tumskruvarna. Foto: TT

Apple nervösa inför lansering

Enligt Nikkei fruktar Apple nu ännu mer krångel i leverantörskedjan. Sedan i fredags har tullen strikt börjat följa regeln om märkning. Iphonetillverkaren ber nu underleverantörerna att vara noga med att följa Kinas regler.

Det är en känslig tidsperiod för Apple – underleverantörerna skickar komponenter till de nya produkter som kommer lite senare i höst.

Leverans fast i tullen

Varningen från Apple till underleverantörerna i Taiwan kommer efter att en leverans till en av Pegatrons Iphonefabriker stoppas av tullen, enligt Nikkei.

Nikkei skriver att märkningen ”Made in Taiwan” eller ”Republic of China” (som är Taiwans officiella namn) stoppar leveransen. En överträdelse ger böter på upp till 4 000 yuan (6 000 kronor), men i värsta fall skickar man tillbaka leveransen.

ANNONS
ANNONS

Dilemmat för leverantörerna är att Taiwans myndigheter kräver att producenterna märker sina produkter med endera ”Taiwan” eller ”Republic of China”. Producenterna får välja mellan pest och kolera.

Läs även: Iphone 14: Här är senaste ryktena  [Dagens PS]

Läs även: Har techjättarna nått toppen?  [Dagens PS]