ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Ännu en amerikansk bank kraschar – Signature Bank

Uppdaterad: 13 mars 2023Publicerad: 13 mars 2023
Janet Yellen
USA:s finansminister Janet Yellen lovar att kunderna i de kraschade bankerna kommer kunna ta ut sina pengar. (Foto: TT)

Efter SVB-kraschen på fredagen var det dags för New York-baserade banken Signature Bank att stänga ner på söndagen. De som har pengar i banken kommer kunna ta ut dem lovar tillsynsmyndigheterna, men för aktieägarna ser det inte lika ljust ut.

ANNONS
ANNONS

Det rör sig än så länge om regionala banker och inte storbanker som till exempel Bank of America. Trots det har kraschen av Silicon Valley Bank under fredagen och nu även New York-baserade banken Signature Bank under söndagen skakat om finansvärlden rejält, skriver Reuters.

Fed lovar lån till banker

Frågan är vilken bank som kommer härnäst? För att så inte ska bli fallet har Fed och andra myndigheter lovat nya lån till banker och andra finansiella institutioner.

På söndagen var det alltså dags igen, när statliga tillsynsmyndigheter stängde ner Signature Bank i New York, vilket kommer som en fortsättning på SVB-kraschen. Förra veckan hade Signature Bank saldon som uppgick till nästan 90 miljarder dollar.

ANNONS
ANNONS

Ska kunna plocka ut pengarna från Signature Bank

Det amerikanska finansdepartementet lovar dock att alla som har pengar på konton i banken kommer kunna ta ut dem, och att det inte kommer drabba skattebetalarna. Aktieägare i båda Signature Bank och SVB ser det dock mörkare ut för, de har ingen uppbackning, samtidigt som ledningarna inom båda bankerna har tagits bort.

Signature Bank var en affärsbank med privata kundkontor runt om i USA, förutom i New York även i Connecticut, Kalifornien, Nevada och North Carolina, och i höstas stod det klart att runt en fjärdedel av bankens insättningar kom från kryptosektorn. Banken hade vidare täta band med förre presidenten Donald Trump och hans familj som hade bankkonton i Signature Bank knutna till sina olika bolag.

Läs även: Elon Musk kan köpa Silicon Valley Bank

Läs även: Bitcoin rasar efter bank-kollaps – 70 miljarder borta

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS