Anders Borg, före detta finansminister, tror inte att de svenska bankerna kommer att dras in i bankkrisen som sveper över världen. Risken finns – men den är liten.

ANNONS

Trots en tråkig fredag för svenska banker tror inte före detta finansminister Anders Borg att risken för kris är särskilt stor, uppger Svenska Dagbladet.

De svenska bankerna har ett helt annat utgångsläge än de internationella som krisat, som Credit Suisse och nu senast Deutsche Bank.

Bättre läge för svenska banker

Anders Borg säger att svenska banker har åratal av god lönsamhet, högre kapital och begränsade kreditförluster, skriver SvD.

”Riskerna för Sverige finns där, men de är mindre än i USA och vissa europeiska länder”, säger Borg enligt SvD.

Borg: ”Bör vara väldigt försiktig”

ANNONS
ANNONS

Enligt Anders Borg måste nu Riksbanken se till att det finansiella systemet är stabilt.

”Riksbanken bör vara väldigt försiktig”, säger han enligt SvD.

Stopp för räntehöjning

”Man ska fästa väldigt stor vikt vid att undvika en finansiell kris”, fortsätter Anders Borg. ”Det har stora skadeverkningar både på det ekonomiska och det politiska systemet.”

Om det blir ännu en höjning i april ska Riksbanken hålla den till 25 punkter, anser Borg. Det är också viktigt att man signalerar att det inte blir fler höjningar.

Ingen imponerande krishantering

Den före detta finansministern är inte imponerad över hur Schweiz hanterat krisen i Credit Suisse, och anser att ett förstatligande av banken varit bättre.

De risker som tidigare fanns i Credit Suisse har följt med till UBS.

ANNONS
ANNONS

Bättre att förstatliga

”Om staten hade tillfört omfattande aktiekapital till banken, på en väldigt låg värdering, hade staten blivit huvudägare”, säger Anders Borg.

”UBS klarar sannolikt av den ökade risken, men den schweiziska staten hade 100 procentigt säkert gjort det.”

Läs även: Bankjättarna i Schweiz granskas för oligarkhjälp [Dagens PS]

Läs även: Deutsche Bank rasar – nästa dominobricka att falla [Dagens PS]