Oron stiger för hur Vladimir Putin reagerar på Ukrainas framgångar de senaste dagarna. Enligt analytiker finns risk för upptrappning, där Ryssland siktar in sig på städer och använder massförstörelsevapen.

ANNONS

Ukraina delat ut slag efter slag mot president Putin och hans ryska armé de senaste dagarna. Segrarna på slagfältet och återtagandet av stora landområden som var ockuperade av ryska militära styrkor väcker oro hos experter.

Putin kan mobilisera

Det finns rädsla för att Ryssland svarar med brutala åtgärder. Redan nu är Charkivregionen utsatt för intensiv artilleribeskjutning från rysk sida.

”Det pressar Putin att mobilisera – troligen en partiell [mobilisering] men fortfarande ett politiskt och socialt kostsamt drag för presidenten därhemma, som tvingar honom att förklara krig mot Ukraina och underförstått erkänna att Ryssland har militära problem”, säger Ian Bremmer, ordförande för Eurasiagruppen enligt CNBC.

Öppen kritik ökar

Analytiker på Teneo konstaterar att förnedrandet av ryska trupper och de militära förlusterna ”utgör en risk för president Putins regim, med ökande intern kritik mot hur den så kallade ’särskilda militära operationen’ går”.

Slutsatsen man drar är att den ökande pressen på Putin kan sluta på två sätt. Endera eskalerar kriget, eller så inleder man överläggningar om ett eldupphör. Väljer Ryssland att upptrappning blir det med massmobilisering och massförstörelsevapen.

Analytiker: "Putins maktställning hotas"
Vladimir Putins egen maktställning kan vara hotad efter de militära nederlagen. (Foto: TT)

”Putin hade chansen men tryckte inte på avtryckaren eftersom han vet att det egentligen handlar om avskräckande medel och om han faktiskt gör det blir det en helt ny spelplan, risk för tredje världskriget”, säger Timothy Ash, analytiker på Bluebay Asset Management enligt CNBC. 

Bråttom för Putin

Ash tror att det som nu följer är intensiva flygattacker på ukrainska mål. Efter det finns möjligheten att Putin väljer att inleda fredssamtal.

ANNONS
ANNONS

”Men han får skynda sig på, marken i Ukraina, och kanske också i Moskva, flyttar snabbt på sig under hans fötter”, säger Ash enligt CNBC. ”I det här läget är det fullt möjligt att de ryska styrkorna i Ukraina kollapsar – inklusive det som hölls före 24 februari, inklusive Krim, med prat om potentiella splittringar i Moskva och hot mot Putins egen maktställning.”

Läs även: Ukraina ska återta hela landet – kommer ta ”lång tid” [Dagens PS]

Läs även: Armenien: 49 döda i nya strider med Azerbajdzjan [Dagens PS]