Ukraina har siktet inställt på att återta hela landet igen. Något som kommer ta ”lång tid” enligt president Joe Biden.

ANNONS

Ukrainas styrkor har återtagit mark i Charkivregionen på sistone, vilket har gett landet segervittring och viljan att besegra de ryska styrkorna även på andra håll.

Hittills denna månaden har 8 000 kvadratkilometer återtagits av de ukrainska styrkorna i Charkivregionen. Det uppgav president Volodymyr Zelenskiy på tisdagen, rapporterar Reuters.

Kriget kommer fortsätta under lång tid

Om vi nu ser en ny riktning i kriget är dock för tidigt att säga menar Joe Biden som säger att kriget kommer pågå under ”lång tid” även om ”det är uppenbart att ukrainarna har gjort betydande framsteg”.

Samtidigt ser det ut som att Joe Biden kommer godkänna ett nytt vapenpaket till Ukraina inom de närmaste dagarna. Ryssland kontrollerar fortfarande omkring en femtedel av Ukraina men får det allt tuffare att hålla sina positioner sedan de ukrainska styrkorna rycker fram i både i söder- och öst.

Kan angripa energinäten

Som motattacker fruktar dock Kiev att Ryssland kommer angripa de ukrainska energinäten när vintern närmar sig och vädjar därmed om luftvärnsteknik från väst för att skydda infrastrukturen.

Allt eftersom Ryssland pressas hårdare hade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin på tisdagen.

ANNONS
ANNONS

Scholz vill se diplomatiska lösningar på kriget baserad på vapenvila, fullständigt tillbakadragande av ryska trupper och respekt för Ukrainas territoriella integritet och suveränitet, enligt en tysk regeringstalesman.

Läs även: Ännu en rysk vd död – föll överbord [Dagens PS]