Dagens PS

Analys: Utbyggd kärnkraft ger ljusa utsikter för Rejlers

Ett kärnkraftverk i Antwerpen med två rykande kyltorn.
En analys ser lovande utsikter för konsultbolaget Rejlers, delvis med anledning av de stora satsningarna som sker inom kärnkraft. (Foto: SpaceManKris / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 20 juni 2024Publicerad: 20 juni 2024

Tillväxten i Rejlers väntas lyfta i andra kvartalet, på grund hög efterfrågan på energikonsulttjänster. Långa kontrakt lär leda till hög beläggningsgrad och stigande marginaler – därför höjer Kepler Cheuvreux rekommendationen inför nästa kvartalsrapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är mycket som talar för att Rejlers (börskurs Rejlers) lämnar en bra rapport efter årets andra kvartal. Deras organiska tillväxt väntas öka samtidigt som en anpassad personalstyrka bör ge bättre rörelsemarginal, skriver Swedbanks Aktiellt.

Blickar vi längre fram i tiden har förutsättningarna förbättrats för att Rejlers ska lyckas närma sig ledningens rörelsemarginalmål på 10 procent. 

Hög beläggningsgrad och långa avtal

Beläggningsgraden, alltså den konsulttid som bolaget debiterar, ligger på 80 procent och väntas kunna ligga kvar där på grund av energisektorns efterfrågan. Tillsammans med priset på konsulttjänsterna bildar de viktigaste faktorerna för ett konsultbolags lönsamhet.

Vattenfalls besked om att förlänga kärnkraften i Ringhals och Forsmark bör också vara positivt med tanke på Rejlers tidigare inblandning i den svenska kärnkraften. Även om de flesta investeringar ska ske under nästa decennium så kommer många konsulttimmar att behövas under den viktiga planeringen som sker redan nu.

Rejlers växande ambitioner

Bolaget avser att växa med omkring 10 procent om året och att ha en rörelsemarginal på 10 procent från och med nästa år. Den redan höga beläggningsgraden och hård konkurrens om kompetens gör att det är svårt att växa.

Enligt analysen kan det begränsa möjligheterna på kort sikt, men långsiktigt bör den tajta arbetsmarknaden leda till högre priser på Rejlers tjänster, särskilt med tanke på deras relevanta inriktning inom energi.

ANNONS

Reviderad prognos för realers – rekommenderar köp

Kepler Cheuvreux reviderar nu sin prognos för åren 2023-26 och räknar med en årlig försäljnings- och rörelseresultatstillväxt (EBITA) på 6 respektive 14 procent.

Om Rejlers når rörelsemarginamålet på 10 procent och växer omsättningen med 7 procent om året är ett aktievärde på 200 kronor motiverat. Om tillväxten i stället stagnerar och marginalerna ligger kvar kring 8 procent, är 128 kronor ett motiverat värde på aktien, vilket gör att nedsidan är begränsad från nuvarande nivå. 

Man höjer riktkursen för Rejlers från 150 till 170 kronor, och ändrar rekommendationen från “behåll” till “köp”.

Lär mer: Hernö Gin rasar i börsdebuten: “Dålig idé att äga spritbolag”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS