Dagens PS

Svårt nå mål för ny kärnkraft – men fullt möjligt

Kärnkraftssamordnare Carl Berglöf.
Sveriges kärnkraftssamordnare Carl Berglöf menar att det är svårt, men möjligt, att nå regeringens mål om 2500 megawatt ny kärnkraft till 2035. (Foto: Magnus Lejhall / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Regeringens mål att få till stånd ny kärnkraft redan till mitten av nästa decennium är en stor utmaning – men det kan gå, menar en ledande expert. Om vi gör allt rätt kan 2 500 nya megawatt vara igång redan till 2035.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kommer att vara svårt, men genom att koordinera insatserna mellan olika delar av industrin, regeringen och andra aktörer kan Sverige klara målet, menar Carl Berglöf, som är nationell kärnkraftssamordnare sedan januari i år.

Målsättningen är att minst 2 500 megawatt av ny kärnkraft ska vara redo redan 2035. Det rapporterar Bloomberg.

“Sverige är ett attraktivt land att investera i, bland annat för att vi kan kärnkraft”, säger Berglöf till pressen på tisdagen och tillägger:

“Men vi måste också visa att det är möjligt.”

Stora behov av ny el i Sverige

Sverige har stora behov av el, där projektioner för framtiden visar att efterfrågan kommer att dubblas i och med elektrifieringen som pågår. Sverige har i dag sex reaktorer, som står för ungefär en tredjedel av landets elproduktion.

Statliga Vattenfall och finska Fortum är bland de företag som utreder byggnationen av nya reaktorer i Sverige, men investeringarna är fortfarande åratal bort. Bland annat behövs det mer klarhet i vilken typ av stöd man kan vänta sig av staten.

Vattenfall har gjort framsteg för ny kärnkraft

ANNONS

I förra veckan meddelade Vattenfall att man jobbat ner sin lista över möjliga leverantörer av så kallade små modulära reaktorer till två bolag, Rolls Royce och Hitachi.

Det statliga bolaget har också sagt att en ny reaktor skulle kunna tas i bruk under första halvan av nästa decennier, som tidigast, vilket i så fall skulle vara i linje med regeringens planer.

Parallellt med detta fortsätter Vattenfalls sökande efter en leverantör av storskaliga enheter, samtidigt som man utreder hur man ska kunna förlänga livslängden på de befintliga reaktorerna.

Läs mer: Ny svensk storsatsning på kärnkraft. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS