Dagens PS

Analys: Dollarns status som världsvaluta ohotad

dollar
Kinesiska yuan har inte chans att utmana den amerikanska dollarn som världsvaluta, konstaterar bedömarna. (Foto: yung-jin Kim/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Morgan Stanley ser inget alternativ till den amerikanska dollarn som världsvaluta. Dess ställning består, är experterna eniga om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dollarn är centralbankernas och den internationella handels dominerande valuta.

Det finns inget som pekar på att det ändras inom överskådlig tid.

Det slår bland andra investeringsbanken Morgan Stanley fast och ger inte mycket för rykten om att den amerikanska dollarn är på väg att detroniseras som världsvaluta.

Det skriver Business Insider och konstaterar att vissa bedömare uttryckt farhågor om att den kinesiska yuanen eller den japanska yenen kan ta dollarns plats.

Det har påståtts att även den gemensamma BRICS-valutan kan störa dollarns stora inflytande över världshandeln.

Men Morgan Stanley avfärdar utan förbehåll dessa påståenden.

Vilken valuta föredrar du då?

“Vilken valuta skulle du vilja äga när de globala börserna börjar falla och den globala ekonomin tenderar att gå in i en recession? Du vill positionera dig i amerikanska dollar”, slår James Lord, Wall Street-bankens chef för valutastrategi för tillväxtmarknader fast och konstaterar att dollarn har historiska meriter att luta sig tillbaka mot när världshändelser påverkar valutakurserna.

ANNONS

Michael Zezas, företagets chef för amerikansk public policy-forskning, kallar den amerikanska dollarn för kung i sammanhanget och betonar att valutan inte har någon utmanare på marknaden.

Kinas valuta yuan anses inte vara tillräckligt likvid för att ta fighten mot dollarn.

Dessutom kvarstår många frågor om tillståndet i den kinesiska ekonomin, samtidigt som konsumtionen sjunker och landet fortsatt brottas med en djupgående fastighetskris.

Trots USA:s stigande statsskuld finns inget som talar mot dollarns starka ställning på den globala valutascenen, enligt BI.

Kryptovalutor är inget alternativ. Även om bitcoin bedöms vara likvid är kryptomarknaden för volatil och inget alternativ till dollarn, enligt strateger, framgår det vidare i artikeln.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS