Dagens PS

Amazon och IBM ska hjälpa oljebranschen med data

Amazon och IBM
Amazon och IBM går ihop för att hjälpa oljebranschen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 nov. 2021Publicerad: 16 nov. 2021

Amazon Web Services och IBM berättade under måndagen att de ska samarbeta för att utöka en uppsättning verktyg för data till oljebranschen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Amazon jobbade ihop med Royal Dutch Shell under 2018 för att plocka fram teknologi för att standardisera data från mer än ett århundrade av oljeproduktion, till stor del från pappersdokument.

Teknologin används nu av stora delar av oljebranschen, med öppen källkod. Men den fungerar bara med molnlagring på Amazons datacentrum – och vissa oljeländer som Nigeria, Ryssland och Saudiarabien har inga AWS-center och kräver samtidigt att data från oljebranschen ska lagras inom landet.

“50 procent av den oljeproducerande världen” 

IBM och Amazon säger nu att de arbetat tillsammans för att lösa det problemet. Med hjälp av IBM-teknik kallad OpenShift kan oljebolag använda oljeindustrins molndataverktyg i sina privatägda datacenter i sina länder, rapporterar Reuters.

“Datalagringskravet innefattar praktiskt taget 50 procent av den oljeproducerande världen idag. Detta är en ganska betydande del av marknaden”, säger Manish Chawla, global chef för energi, resurser och tillverkning på IBM, till Reuters.

Ska underlätta energiomställning

Enligt Amazon Web Services ska dataverktygen också förenkla omställningen till andra energitillgångar än fossila bränslen, som vid och sol.

“I samband med att de går över till att bli energiföretag så gör detta det lättare för dem, eftersom de kommer ha alla vinddata, solenergidata och överföringsledningsdata där också”, säger Bill Vass på AWS till Reuters.

ANNONS

Läs även: Shell flyttar till Storbritannien – stryker ”Royal Dutch”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS