Dagens PS

Shell flyttar till Storbritannien – stryker "Royal Dutch"

Shell flyttar
Shell flyttar från Nederländerna till Storbritannien. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 15 nov. 2021

Oljebolaget Royal Dutch Shell ska sluta vara “kunglig nederländsk” och flyttar till Storbritannien enligt en ny plan, skriver BBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oljejätten Shell har haft det tufft i Nederländerna den senaste tiden. Dagens PS har rapporterat om förlorade domstolsprocesser som tvingar Shell att sänka koldioxidutsläppen och en aktivistfond som försöker splittra bolaget i flera bolag.

Nu kommer motdraget från företaget. Shell meddelar på måndagen att de planerar att stryka “Royal Dutch” ur företagsnamnet och flytta sitt högkvarter från Nederländerna till Storbritannien. De ska också förändra sin aktiestruktur till att bara ha en typ av aktie.

“Förenklingen kommer att normalisera vår aktiestruktur under skatte- och legala jurisdiktioner i ett enskilt land och göra oss mer konkurrenskraftiga. Shell kommer att vara bättre positionerat för att ta vara på möjligheter och spela en ledande roll i energiomställningen”, säger styrelseordförande Andrew Mackenzie i ett uttalande.

“Obehagligt överraskade”

Flytten av världens fjärde största oljebolag från Haag till London är en chock för den nederländska regeringen.

“Vi är obehagligt överraskade över den här nyheten. Regeringen beklagar djupt att Shell vill flytta sitt huvudkontor till Storbritannien”, säger Stef Blok, nederländsk minister för ekonomiska affärer och klimatpolicy enligt BBC.

Shells vd Ben van Beurden ska flytta till Storbritannien, vilket också finanschefen Jessica Uhl och sju andra höga företrädare föreslås göra. Det blir dock inte en total flykt från Nederländerna, enligt företaget.

“Shell är stolt över sitt anglo-nederländska arv och kommer att fortsätta att vara en betydande arbetsgivare med stor närvaro i Nederländerna”, skriver Royal Dutch Shell i ett uttalande.

ANNONS

Hyllas av brittisk minister

Tongångarna i London är förstås betydligt mer positiva.

“En tydlig röst om förtroende för den brittiska ekonomin när vi arbetar för att stärka konkurrenskraften, attrahera investeringar och skapa jobb”, twittrar Storbritanniens näringsliv- och energiminister Kwasi Kwarteng.

Läs även: Aktivistfond försöker splittra oljejätten Shell i flera bolag

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS