Dagens PS

Oljepriset rekordhögt i år – högre priser i pipen

oljan
Priset på olja väntas av flera bedömare att snart nå 100 dollar fatet och mer än så. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 sep. 2023Publicerad: 15 sep. 2023

Priset på oljan har på fredagen sprungit i väg till det högsta hittills i år, och nu tar experter höjd för ett oljepris på minst 100 dollar fatet, rapporterar CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under den tidiga fredagshandeln i London steg priset på Brentolja, det internationella riktmärket, till 93,90 dollar per fat.

Oljepriset har rusat hela veckan dess för innan och analytiker spår nu att det snart når 100 dollar fatet och mer än så.

Bakgrunden är ytterligare åtskruvade oljekranar från Saudiarabien och Ryssland, vilket begränsar utbudet vid sidan av en ökad global efterfrågan.

BofA: Priset på oljan kan gå över 100 dollar

“Om OPEC+ upprätthåller de pågående utbudsnedskärningarna fram till årsskiftet mot Asiens positiva efterfrågebakgrund tror vi att Brent-priserna kan stiga över 100 dollar per fat före 2024”, säger analytiker på Bank of America, enligt CNBC.

Fler bedömare ser ett potentiellt oljepris på 100 dollar framöver, däribland Tamas Varga från oljemäklaren PVM, framgår det.

“Ett sådant rally innebär dock också ett förnyat inflationstryck”, säger Varga till CNBC och tillägger att ett så högt oljepris sannolikt blir kortvarigt.

IEA varnar för underskott i utbudet av olja

IEA, Internationella energiorganet, har som Dagens PS rapporterat varnat för ett kännbart bakslag på världsmarknaden för olja då produktionsminskningarna inte längre kan täckas upp av länder som USA och Brasilien, som står utanför OPEC+-alliansen.

“Från september och framåt kommer förlusten av OPEC+-produktion, ledd av Saudiarabien, att driva ett betydande utbudsunderskott under fjärde kvartalet”.

Läs mer: IEA varnar för tungt bakslag på oljemarknaden Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS