Dagens PS

IEA varnar för tungt bakslag på oljemarknaden

IEA
IEA spår en "betydande utbudsminskning" av olja i fjärde kvartalet i år till följd av OPEC+-ländernas förlängda nedskärningar. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 sep. 2023Publicerad: 13 sep. 2023

Räkna med ett kännbart avbräck på oljemarknaden i spåren av OPEC+-ländernas nedskärningar i produktionen om IEA får rätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

OPEC+ med Ryssland och Saudiarabien i spetsen har meddelat att minskningarna av oljeproduktionen förlängs till slutet av året.

Enligt Internationella energiorganet IEA blir effekten av det ett “betydande marknadsunderskott” på världsmarknaden för olja under det fjärde och sista kvartalet i år, skriver Reuters.

Bakgrunden till det här är uppskattningar från IEA att efterfrågan på olja ökar i år och nästa år, som Dagens PS tidigare rapporterat med hänvisning till internationell affärspress.

Lär mer om det här: IEA: Risk för ännu högre oljepriser Dagens PS

De ledande OPEC+-ländena Saudiarabien och Ryssland har deklarerat en förlängning av sina kombinerade sänkningar av oljeutbudet på 1,3 miljoner fat per dag (bpd) till slutet av 2023.

IEA: Ingen täckning längre för bortfallet

Det här fick det internationella riktmärket på oljemarknaden Brent att överstiga priset 90 dollar per fat för råoljan tidigare i september, det var första gången i år som oljan översteg den prisnivån.

Det avbräck som nedskärningarna i oljeproduktionen hittills orsakat har täckts upp av oljeproducerande länder utanför oljekartellen OPEC och dess allierade i OPC+, däribland USA och Brasilien men även sanktionerade Iran.

Men från september kommer det inte att ske någon kompensation för bortfallet på oljemarknaden, vilket leder till det omfattande utbudsunderskottet i Q4, enligt IEA.

Trots den ekonomiska avmattningen i Kina, som beskrivs som ett “wild card” i sammanhanget, tycks efterfrågan på olja från världens näst största ekonomi inte vara påverkad än så länge.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS