Dagens PS

Algeriet redo att förse Europa med gas

gaslåga
Gas från Algeriet kan bli en del av lösningen för Europa när Gaprom stängs av. (Foto: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 02 mars 2022Publicerad: 02 mars 2022

Det statliga gas- och oljebolaget i Algeriet, Sonatrach är berett att ställa upp med gasleveranser till EU, rapporterar BBC. Gasledningen till Italien är ändå inte fullt ut använd. Det är fullt möjligt att att mobilisera gasreserverna, säger bolagets vd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en längre artikel i Africa News framgår det att den italienske utrikesministern Luigi Di Maio har förhandlat med Sonatrachs vd Toufik Hakkar.

Samtalen handlade enligt Di Maio om att ”stärka det bilaterala samarbetet, framför allt för att möta behoven av europeisk energisäkerhet, i ljuset av konflikten i Ukraina”.

Algeriet redo att öka

Di Maio sa att syftet är att skapa energisäkerhet för italienska företag och familjer, när effekterna av Ukrainakrisen slår till mot ekonomin. Idag kommer ungefär 45 procent av den gas som Italien använder från Ryssland, och Italien är också ett av de EU-länder som använder allra mest gas.

Även resten av EU kan få del av gasen, enligt Sonatrachs vd Toufik Hakkar. Han är redo att öka flödet i den så kallade Transmed-ledningen. Redan idag exporterar Algeriet elva procent av sin gas till Europa.

Den andra stora importören är Tyskland. Hur stor del av gasbehovet som de algeriska depåerna kan täcka framgår inte.

Läs också:

Nord Stream 2 begärs i konkurs
WSJ: Energijättarna Putins skyddsnät

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS