Nord Stream 2 begärs i konkurs

Uppdaterad: 02 mars 2022Publicerad: 02 mars 2022
energikris
Ryssland har skurit ner sina gasleveranser till Europa till 20 procent, men enligt en ny analys är rapporterna om en energikris i vinter överdrivna. (Foto: Michael Sohn/AP/TT)

Bolaget bakom gasledningen Nord Stream 2 begärs i konkurs, enligt uppgifter till bland annat Reuters. Rysslands invasion och sanktionerna därefter har skapat stora risker och gjort bolaget insolvent.

ANNONS
ANNONS

Nord Stream 2 AG har drabbts av sanktionerna och intäkterna har strypts. Förra året färdigställde bolaget en ledning för 11 miljarder dollar, som ska fördubbla kapaciteten i gasleveranserna från Ryssland till Tyskland.

Det ryska gasbolaget Gazprom har stått för hälften av kostnaderna när ledningen byggdes. Resten har kommit från bolag i Tyskland, Frankrike och Storbritannien, bland annat.

Nord Stream 2 ännu inte i bruk

”Nord Stream blev konkursmässigt på grund av förra veckans amerikanska sanktioner. De har informerat oss om att de inte kan fortsätta sin verksamhet”, säger Silvia Thalmann-Gut, ekonomidirektör i den schweiziska kantonen Zug till SVT.

De tidigare 140 anställda har sagts upp och bolaget ordnar nu med de juridiska detaljerna,

Den 1 230 kilometer långa ledningen hade ännu inte börjat tas i bruk innan sanktionerna kom.

Redan före kriget har Tyskland fått kritik både från USA och andra EU-länder. Man har ansett att den leder europeiska länder till ett förlängt beroende av den ryska gasen, skriver Reuters.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS