Undvik de hetaste börsraketerna just nu. Aktiemarknaden har gått så bra att en rekylrisken är överhängande. Istället ska du som vill investera skapa ”en krigskassa”. Minska aktieexponeringen i väntan på nedgång och köp billiga aktier i börsens jättar.

ANNONS

Börsen går sannolikt ned under hösten, efter det senaste årets rusning. Då är det läge att undvika de hetaste kursraketerna och bygga upp ”krigskassan”, enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking till Dagens Industri.

Hedberg tar upp bristen på halvledare som ett av hindren för kursuppgång, men också fortsatt smittspridning av Covid-19.

Någon djup och långvarig nedgång är emellertid inte sannolik, eftersom signalerna från den amerikanska centralbanken tyder på fortsatt låg ränta.

”Nästa år är det troligt att vi får se en återhämtning i fordonsindustrin, vilket bör gynna underleverantörer som Gränges”, säger Karl Hedberg till Dagens Industri.

Gränges och Ericsson är två aktier som det kan löna sig att ta sikte på långsiktigt. Ericsson-aktien är billig efter ett kursfall orsakat av dåliga utsikter på den kinesiska 5G-marknaden. Men enligt Hedberg var den reaktionen överdriven och aktien är nu undervärderad.

Gränges köprekommenderas av Carnegies analysteam med riktkursen 130 kronor, vilket ger en uppsida på 20 procent i aktien.

Sex analytiker bevakar Gränges, varav fem rekommenderar köp och en behåll, enligt Bloomberg. Den genomsnittliga riktkursen uppgår till 138,33 kronor.

ANNONS
ANNONS

Även bolag som drabbats av bristen på halvledarkomponenter kommer att kommer att stärkas långsiktigt, menar Hedberg. Det kan därför vara köpläge även på dessa aktier.

Samtidigt utfärdar Karl Hedberg till försiktighet med tillväxtbolagen, däribland mobilintegreraren Sinch. Anledningen är att de kan straffas hårdare om börsen går ner. Dessutom är de mer känsliga för eventuella räntehöjningar, även om långräntan verkar hållas fortsatt låg. Rekylrisken är därför mer överhängande för dessa bolag.

Läs också:

Experterna om börsoron: Satsa på defensiva aktier
Köpläge för Ericsson-aktier