Allt eftersom volatiliteten och oron steg på börsen under den gångna veckan tipsar experterna om vad som kan vara bra att tänka på. De lyfter defensiva aktier och vill samtidigt se minskad exponeringen mot cykliska bolag.

ANNONS

Stockholmsbörsen var svängig förra veckan och den gick ner med 1,4 procent efter en återhämtning på fredagen.

Trenden är likadan runt om i Europa och Asien.

Två viktiga händelser

I veckan publicerades mötesprotokollet från USA:s centralbank Federal Reserves, Fed, senaste sammanträde i juli, samtidigt som den kinesiska regeringen vill reglera en rad sektorer. Händelserna har fått börsen i gungning.

Mattias Sund­ling, aktiestrateg på Handelsbanken, förespråkar defensiva aktier och minskad exponering mot cykliska bolag.

”Det betyder inte att man ska sälja vartenda verkstadsbolag i portföljen utan dra ned på exponeringen mot sektorn och i stället öka på med defensiva aktier”, säger han till Di.

Han tror inte på något större börsfall men att vi kan ”få en korrigering på 10 procent när som helst.”

Mattias Sund­ling tycker att aktiesparare bör vara försiktiga framöver och satsa på defensiva aktier som Telia, Tele2 och Millicom, samt läkemedelsbolag och hygienjätten Essity.

”Många så kallade defensiva aktier kan faktiskt också ge en bra avkastning, men till en lägre risk. Det är lite det som är poängen här.”

Viruset drar fram

Samtidigt förvärras logistikproblemen och viruset drabbar nya områden i framförallt Sydostasien – som leder till nya nedstängningar.

ANNONS
ANNONS

”Det finns en uppenbar risk att det här ställer till ytterligare problem under tredje kvartalet och får en tydlig effekt på bolagen”, säger Stefan Cederberg, aktiestrateg på SEB.

Störningarna kan enligt honom leda till betydande minskningar på intäkter och vinst för många företag.

Läs mer: Efter Nibes rally – svårt hitta ESG-bolag som inte gått starkt på börsen