Dagens PS

ISK-skatten rekordhög – skrämmer bort sparare

ISK Aktiespararnas vd
Aktiespararnas vd Joacim Olsson anser att den höga skatten dränerar ISK-sparandet. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 mars 2024Publicerad: 15 mars 2024

Skatten på investeringssparkonton, ISK, rusar i år till nästan 15 miljarder kronor. Orsaken är höjd statslåneränta. Aktiespararnas vd är kritisk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året var ISK-skatten drygt 6 miljarder kronor, men i år är skatten på ISK långt mer än dubbelt så hög och landar på nästan 15 miljarder kronor innan den kvittas mot kapitalförluster.

Det skriver TT på bland annat Di.se och förklarar att bakgrunden till den rekordhöga skatten är den höjda statslåneräntan.

Enligt Skatteverkets databas, som nyhetsbyrån hänvisar till, har schablonintäkterna från spararnas investeringssparkonton och som ska beskattas i år stuckit i väg uppåt med 140 procent.

Aktiespararnas vd: Skatten dränerar ISK-sparandet

De samlade ISK-tillgångarna uppgår nu till 48,9 miljarder kronor, framgår det, medan skatten på kapitalinkomster är 30 procent.

Trots det höga totalbeloppet över tillgångarna har tillväxten i sparformen bromsat in till cirka 1 procent från 4 procent året före.

“Den låga tillväxten antyder att något har hänt”, säger Joacim Olsson, vd på Aktiespararna, till TT och pekar på att dagens ISK-sparande är förenat med ett större risktagande.

Han tror att färre väljer att ISK-spara i kölvattnet av högre räntor och inflation, samtidigt som han understryker att flera hundra tusen kronor försvinner för en genomsnittlig sparare under under en 20-årsperiod.

ANNONS

Det hårda skattetrycket dränerar sparandet och tvingar en del att upphöra med sparandet, konstaterar han.

Sparandet på investeringssparkonton följer statslåneräntan. Därav årets skattesmäll bli ännu större i nästa års deklaration, enligt TT-artikeln på Di.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS