Aktierna som klarar stagflation

Uppdaterad: 26 okt. 2021Publicerad: 26 okt. 2021
Här är aktierna som klarar stagflation, enligt börsanalytikerna.
Analytiker på Jefferies har listat vilka bolag som kommer klara sig genom stagflation.(Foto:TT)
ANNONS
ANNONS

34 procent av de globala investerarna förväntar sig en världsekonomi stagflation de närmaste åren, skriver CNBC. Det är fjorton procentenheter mer än förra månaden och den högsta siffran på 10 år.

“Vi har haft frågor från fondförvaltare och investerare generellt när det gäller stagflation och huruvida det är en potentiell risk”, säger Joachim Klement, en inversteringsstrateg på firman Liberium. Han menar att rädslan för stagflation genomsyrar hela marknaden.

Klement menar att det är mindre än fem procents chans att ökad inflation ska sammanfalla med en period utan tillväxt nästa år. Strateger på BlackRock går ännu längre och säger till CNBC att det inte finns någon sådan risk alls.

Trots att många ser risken för stagflation som liten, har det inte hindrat rådgivare från att analysera vilka aktier som ändå skulle klara ett sådant scenario.

Den brittiska investmentbanken Liberum menar att defensiva sektorer och företag med prisstyrka är de som bäst kommer att klara ett stagflationsscenario.

Exempel på sådana sektorer är mat, tobak, läkemedel och energi. Verksamheter som är inflätade i varandra ekonomiskt kommer också att ha en bättre position än andra.

Cykliska sektorer som byggindustri och hårdvarutillverkning kommer däremot att bli lidande i ett stagflationsscenario.

Aktierna som klarar stagflation

Investmentbanken Jefferies har valt ut den brittiska motordelstillverkaren Senior som en aktie som kommer att försvara sitt värde vid stagflation. Företaget har klarat liknande förhållanden bra förut, och man bedömer att det skulle bli så igen vid stagflation.

Liberium har också valt ut matgrossisten Cranswick, vilken man ser som en tillräckligt specialiserad och nischad verksamhet. Cranswick kommer att ha prisstyrka nog att klara stagflation. “Företaget kommer att kunna överföra resultatet av en högre inflationstakt till konsumenterna, så det handlar om prisstyrka”, säger Klement till CNBC.

Även den brittiska tillverkaren av elektronikkomponenter, TT Electronics, har en historia av att rida ut perioder av stagflation bra. Också här är det prisstyrkan som gör att företaget kan överleva en period av höginflation och låg tillväxt.

IAG, som äger British Airways, kan också gå bra i en stagflationsperiod, eftersom bolaget har gått bra i 30 hela år i sträck. Analytiker menar dessutom att lyfta reserestriktioner kommer att få fart på bolagets affärer igen.

TSMC är en annan säker aktie och analytiker på Jefferies kallar den för en “bankomat”. Det höga kassaflödet gör företaget till en vinnare på aktiemarknaden, och aktien förutsätts slå börsens genomsnitt under stagflationsliknande villkor.

Mobiltelefon- och chiptillverkaren Samsung har samma goda förutsättningar när det kommer till kassaflödet, vilket gör att bolaget slår sina likar på börsen, menar Jefferies analytiker.

Världens största gruvbolag BHP Group är ett av de storbolag som Jefferies plockar ut i en stagflationsportfölj. Selektionskriteriet är att bolaget har en stor andel av marknaden, över fem miljarder dollar, ihop med stadigt kassaflöde.

Telekommunikationsbolaget China Telecom  är en annan trygg investering enligt Jefferies. Bolaget är ett sällsynt exempel på hur det går att kombinera ett konstant växande kassaflöde med intäkter som inte växer lika mycket.

Läs också:

Vinnare och förlorare vid stagflation
Barclays hissar aktier framför obligationer [Dagens PS)

ANNONS
ANNONS