Dagens PS

Vinnare och förlorare vid stagflation

Det pratas mycket om stagflation i investerarkretsar. Vi är inte där ännu visar analys. Samtidigt har Goldman Sachs gjort en analys över vilka sektorer som påverkas mest. (Foto: Pixabay)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 25 okt. 2021Publicerad: 25 okt. 2021

Stagflation (låg/negativ tillväxt plus hög inflation) må vara långt borta men ändå är det ett hett samtalsämne i investerarkretsar.

ANNONS
ANNONS

Investmentbankerna eldar på oron genom att spotta ur sig analyser på hur investerarna bör positionerna sig när stagflationen kommer.

Inget 1970-tal ännu

Som framgår av diagrammet nedan från Deutsche Bank är det inte en överhängande fara. Tillväxten för de största ekonomierna nästa år förväntas vara god. Långt ifrån någon nolltillväxt.

Inflationen börjar dock närma sig en nivå för flera länder som skulle kunna fungera i ett stagflationsscenario (blåfärgad ruta). Men till 1970-talat, då stagflationen var ett faktum, är det fortfarande långt.

Stagflation

Oerfarna investerare

Om det nu visar sig att tillväxtprognoserna för nästa år är för höga samtidigt som skenande energipriser och komponentbrister trycker upp inflationen, ja då är stagflation inte omöjlig.

Det blir i sådana fall en ekonomisk miljö som få nu aktiva investerare verkat i. Investmentbanken Goldman Sachs har därför lägligt plockat fram en analys över vilka sektorer som utvecklats bäst respektive sämst under historiska stagflationsperioder (se tabell nedan).

ANNONS

Vinnare och förlorare vid stagflation

Läge för värdebolag

När och om stagflationen kommer är det alltså läge att bunkra aktier i hälsovårdsbolag. Det är den sektor som historiskt utvecklats bäst på börsen.

Likaså är stagflation en period då värdebolag med låga vinstmultiplar utvecklas bättre än tillväxtbolag med höga värderingar. Den distinktionen känns igen från aktier att favorisera i ett inflationsscenario.

Såväl fastigheter som banker har klarat sig hyggligt och det är ingen skillnad på avkastningen mellan stora och små bolag.

Undvik verkstadsaktier

Verkstad, som väger tungt på Stockholmsbörsen, är dock sektorn framför andra att undvika.

Samma sak för teknikaktier och råvarubolag. Det är en trio som tillsammans har stor vikt på Stockholmsbörsen.

ANNONS

Om det blir stagflation kommer däremot läkemedelstunga Köpenhamnsbörsen att fira triumfer.

Läs mer:

Dyster prognos över olja och börsen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS