Trots inflationsoro behåller den brittiska bankjätten Barclays sin positiva syn på aktiemarknaden och överviktar aktier i Europa, rapporterar CNBC.

ANNONS

Inflationsrädslan består på finansmarknaden och Barcalys ser framför sig en tid med ökad volatilitet och lägre avkastning på Europas börser.

I valet av aktier och obligationer får dock aktier tipset av den brittiska storbanken och rådet till investerare är att passa på att tanka portföljen under börsdippen.

Oron för högre inflation har drivit upp obligationsräntorna till de högsta nivåerna på flera månader samtidigt som aktiemarknaden globalt varit skakig.

Barclays spår i en strategiuppdatering på onsdagen för oktober att centralbankerna nu blir mer hökaktiga, vilket enkelt uttryckt innebär en aggressivare finanspolitik med högre räntor och sämre börsförutsättningar.

Proffset: Aktier mer attraktiva än obligationer

När det gäller börsen förväntar sig alltså den brittiska bankjätten att avkastningen på aktier blir lägre en tid framöver.

”I och med att riskpremierna ökar blir den riskjusterade avkastningen lägre. Ändå tycker vi fortfarande att aktier är mer attraktiva än obligationer och anser att dipparna ska användas till att köpa”, säger Emmanuel Cau, chef för Barclays europeiska aktiestrategi, enligt CNBC.

Något stagflationsscenario tror inte den brittiska bankbjässen på och motiverar det bland annat med att efterfrågan är fortsatt stark.

Barclays uppges ha en övervikt på europeiska aktier och räknar trots den förväntade lägre avkastningen att aktier i Europa presterar bättre än amerikanska aktier den kommande perioden.

ANNONS
ANNONS

Man anser att amerikanska aktier är för högt värderade.

Läs mer på CNBC om proffsens syn på börsen, den globala ekonomin och vilka risker som bedöms utgöra största hoten mot marknaderna.

Läs även: Sex aktier som klarar fjärde kvartalet [Dagens PS]