Svenska storbanken Swedbank kommer in med en rapport för fjärde kvartalet som är svagare än i tredje kvartalet 2021, men ändå högre än väntat.

ANNONS

Bankens resultat före kreditförluster och nedskrivningar och före skatt landar på 5 974 miljoner kronor under fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med ett resultat på 6 809 miljoner kronor under tredje kvartalet i fjol.

Resultat från ett kvartal till ett annat minskar därmed 12 procent.

Trots det är Swedbanks Q4-siffror bättre än väntat.

”Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett resultat skulle öka till 5.934 Mkr, enligt Infronts sammanställning av 19 analytikers estimat”, skriver Di.se.

Helårsresultatet är dock avsevärt starkare än under 2020. Det ökar med hela 54 procent.

Vd: ”Swedbank står starkt”

Resultatet i bokslutet för 2021 blev 25 817 miljoner kronor. Det kan jämföras med resultatet på 16 780 miljoner kronor under pandemiåret 2020.

Banken sammanfattar sitt för fjolårets fjärde kvartal med att det var stabila intäkter och kostnadsutveckling, att provisionsnettot nådde en ny rekordnivå, att bolånetillväxten är fortsatt hög samtidigt som fondsparandet i banken ökar.

Man konstaterar också att kreditförlusterna är låga och att kreditkvaliteten är fortsatt god.

Swedbanks styrelse föreslår en utdelning på 11,25 kronor per aktie, inklusive en extra utdelning på 2 kronor som man berättade om redan på tisdagskvällen.

ANNONS
ANNONS

Så här kommenterar Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson delårsrapporten i ett pressmeddelande:

”Swedbank står starkt i en osäker tid”.

Läs även: Swedbank spår nu två räntehöjningar 2023 [Dagens PS]