En svensk aktie tar tredjeplatsen i en sammanställning av CNBC över tredje kvartalets tio bästa globala aktier.

ANNONS

Det är svenska läkemedelsföretaget Orphan Biovitrum – specialist på sällsynta sjukdomar – som tar tredjeplatsen på CNBC:s 10-i-topplista över globala aktier som gått starkast under årets tredje kvartal, som för övrigt tar slut i dag den 30 september.

Aktiekursen i Orphan Biovitrum har enligt sammanställningen stigit med 52,1 procent sedan kvartalets början, främst drivet av att företaget har accepterat ett bud på 69 miljarder kronor från Advent International och Singapores förmögenhetsfond GIC, berättar CNBC och konstaterar att vaccintillverkaren Moderna är den globala aktie som gått allra bäst under Q3.

Moderna tar förstaplatsen

Moderna-aktien, ettan på listan, har mer än tredubblat sitt värde under perioden och är upp med 63,5 procent sedan kvartalets början, oberoende av en sur handelsdag på Nasdaqbörsen på Wall Street på tisdagen.

Näst bästa aktien på topplistan är det brittiska flyg- och försvarsföretaget Meggitt.

Aktiekursen i Meggit har enligt artikeln från den amerikanska nyhetsbjässen rusat med mer än 60 procent under det här kvartalet.

Finska mjukvaruföretaget QT Group kan också stoltsera med en lysande börsresa under det senaste kvartalet då aktiekursen står på plus med 43,9 procent, vilket förklaras med att bolaget drämde till med en nettoomsättning som ökade 87,6 procent under andra kvartalet, jämfört med samma period i fjol.

Företaget har även gjort ett förvärv som eldat på aktiekursen.

Här är hela 10-i-topplistan:

1. Moderna (+63,5)

ANNONS
ANNONS

2. Meggit (+60)

3. Orphan Biovitrum (+52,1)

4. Atlassian (+48,6)

5. Rolls-Royce (+46,4)

6. Stateside

7. Paycom

8. Software

9. Monolithic Power Systems

ANNONS
ANNONS

10. Albemarle Corp

De fem sistnämnda aktierna på listan uppges ha stigit med mellan 28,5 och 34,4 procent under årets tredje kvartal.

Källa: CNBC.

Läs även: Fem säkra aktier i skakigt Asien [Dagens PS]

Läs mer: Världens rikaste familj: Så investerar vi på börsen [Dagens PS]