Det lönar sig att stuva portföljen med sopor, eller åtminstone sophanteringsbolag. Det visar en sammanställning som Placera gjort.

ANNONS

Sajten berättar att världens tio ledande avfallshanteringsbolag stigit med i snitt 37 procent i år, och att aktierna i dessa bolag utvecklats bättre än börsen.

I ett av avfallshanteringsbolagen, Montrose Environmental Group, är aktien upp med hela 120 procent hittills i år, enligt Placera.

Giganten i sammanhanget, världens största sophanteringsbolag, Waste Management, uppges samtidigt ha stigit med 39 procent, exklusive utdelning.

Framtiden ser alltjämt ljus ut för sopbranschen

Enligt artikeln har detta bolag ett börsvärde på 68,3 miljarder dollar och omsättningen väntas i år öka med 17,5 procent till 179 miljarder dollar.

Nästa år väntas omsättningen öka med 6,1 procent till 190 miljarder dollar.

”Vinsten per aktie väntas landa på 4,3 dollar i år och nästa år spås den bli 5,4 dollar”, skriver Placera som listar alla de vinnande sophanteringsbolagen, som för övrigt även spås en ljus framtid med god tillväxt med tanke på det sopberg som måste tas om hand i världen.

”Varje år produceras drygt två miljoner ton sopor. Fram till 2050 väntas den mängden öka med 70 procent samtidigt som det ställs allt mer regulatoriska krav på att ta hand om soporna på ett miljömässigt sätt”, heter de vidare.

ANNONS
ANNONS

Dags att stuva om portföljen – med sopor?

Läs även: Morgan Stanley: Elva aktier mot hög inflation [Dagens PS]