Dagens PS

Smittan sprider sig – Stockholmsbörsen är på topp

smittan Stockholmsbörsen
Trots rekordhög smittspridning på en del håll i Europa fortsätter börsen gå urstarkt med Stockholmsbörsen i täten. Bilden är ett montage. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 19 nov. 2021Publicerad: 19 nov. 2021

Trots att smittan sprider sig rekordartat på en del håll i Europa fortsätter börsen gå urstarkt med Stockholmsbörsen i täten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholmsbörsen har trots att smittan tagit fart på nytt hittills i år stigit med hela 34 procent, noterat klockan 16 på torsdagen enligt TT, och hack i häl kommer Moskvabörsen med en uppgång på 33 procent så här långt 2021.

Därefter följer Parisbörsen (+28 procent), som är trea i ligan, Oslobörsen (plus 26 procent) på fjärde plats och Milanobörsen (plus 25 procent) femma.

Samtidigt som börserna rusar skenar även covid 19-smittan på nytt med nya toppnivåer i antal smittade i en rad länder, däribland Tyskland och Polen, berättar TT i en artikel på SvD.se och konstaterar att Österrike samtidigt beslutat om en nedstängning för de som inte är vaccinerade.

Men börserna tycks vara immuna – någon coronaeffekt märks inte på aktiemarknaden. Tvärtom går börserna ovanligt starkt.

Chefsstrateg förklarar fenomenet med börsen så här

“Marknaden reagerar när den får ny information men det här är inte totalt oväntat och man blir inte jätteförvånad även om det i grund och botten är negativ information”, säger Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank, till nyhetsbyrån TT.

Varken han eller Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, tror på nya, omfattande lock downs trots den nya smittvågen. Någon “synkroniserad nedstängning” är inte att vänta, enligt Andersson.

TT uppger att Stockholmsbörsen kan komma att stiga mer närmaste tiden, så har det sett ut historiskt och förklaringen som anges är att premiepensionspengarna betalas ut i slutet av året.

ANNONS

I fjol betalades 44,5 miljarder kronor ut och hjälpte till att elda på börsutvecklingen.

Både Mattias Isakson och Nicklas Andersson bedömer i TT-intervjuerna att Stockholmsbörsen avancerat ytterligare innan nyår.

Läs även: Expert: “Perfekt storm på tillväxtmarknader”

Läs mer: Det händer på börsen idag 19 november

Läs också: Morgan Stanley hissar aktier inom djurhälsa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS