Trots att smittan sprider sig rekordartat på en del håll i Europa fortsätter börsen gå urstarkt med Stockholmsbörsen i täten.

ANNONS

Stockholmsbörsen har trots att smittan tagit fart på nytt hittills i år stigit med hela 34 procent, noterat klockan 16 på torsdagen enligt TT, och hack i häl kommer Moskvabörsen med en uppgång på 33 procent så här långt 2021.

Därefter följer Parisbörsen (+28 procent), som är trea i ligan, Oslobörsen (plus 26 procent) på fjärde plats och Milanobörsen (plus 25 procent) femma.

Samtidigt som börserna rusar skenar även covid 19-smittan på nytt med nya toppnivåer i antal smittade i en rad länder, däribland Tyskland och Polen, berättar TT i en artikel på SvD.se och konstaterar att Österrike samtidigt beslutat om en nedstängning för de som inte är vaccinerade.

Men börserna tycks vara immuna – någon coronaeffekt märks inte på aktiemarknaden. Tvärtom går börserna ovanligt starkt.

Chefsstrateg förklarar fenomenet med börsen så här

”Marknaden reagerar när den får ny information men det här är inte totalt oväntat och man blir inte jätteförvånad även om det i grund och botten är negativ information”, säger Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank, till nyhetsbyrån TT.

Varken han eller Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, tror på nya, omfattande lock downs trots den nya smittvågen. Någon ”synkroniserad nedstängning” är inte att vänta, enligt Andersson.

TT uppger att Stockholmsbörsen kan komma att stiga mer närmaste tiden, så har det sett ut historiskt och förklaringen som anges är att premiepensionspengarna betalas ut i slutet av året.

I fjol betalades 44,5 miljarder kronor ut och hjälpte till att elda på börsutvecklingen.

Både Mattias Isakson och Nicklas Andersson bedömer i TT-intervjuerna att Stockholmsbörsen avancerat ytterligare innan nyår.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Expert: ”Perfekt storm på tillväxtmarknader” [Dagens PS]

Läs mer: Det händer på börsen idag 19 november [Dagens PS]

Läs också: Morgan Stanley hissar aktier inom djurhälsa [Dagens PS]