USA:s kända dollarmiljardärer säljer aktier på historiskt höga nivåer. Skattehöjningar hotar och är bakgrunden till insideraffärerna.

ANNONS

Teslabossen Elon Musk, Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg, Googles medgrundare Larry Page och Sergey Brin är bara några av de stenrika personer som enligt The Wall Street Journal nu säljer aktier på historiskt höga nivåer.

Till och med november i år har USA:s kända dollarmiljardärer dumpat aktier för 63,5 miljarder dollar, motsvarande drygt 575 miljarder kronor, på S&P 500, en ökning med 50 procent jämfört med hela 2020.

”Det du ser saknar motstycke under de senaste åren”, säger Daniel Taylor, redovisningsprofessor vid University of Pennsylvanias Wharton School som studerar handel med chefer och direktörer, i artikeln.

Drar paralleller till it-bubblan

Han kan inte erinra sig att han upplevt något liknande sedan it-bubblan 2000, förklarar han.

Walton-familjen, som äger detaljhandelsjätten Walmart, och kosmetikamiljardären Ronald Lauder är exempel på andra namn på listan över kända namn som nu tar hem vinsterna på börsen.

Det är första gången på flera år som många av de välbeställda topparna avyttrar aktier, dessutom i en tid när marknadsvärderingarna stiger.

ANNONS
ANNONS

Men enligt WSJ har det kommit propåer om förändringar av skattelagarna i USA, vilket uppges vara en stor orsak till aktivitet bakom insiderförsäljningarna bland de enormt förmögna börsinvesterarna.

Skatten höjs på kapitalvinster vid årsskiftet

Rejäla skattehöjningar på kapitalvinster hotar de amerikanska dollarmiljardärerna från årsskiftet.

Enligt Daniel Taylor, som uttalar sig i WSJ, kan rika skattebetalare spara upp till 8 miljoner dollar i skatt på varje 100 miljoner dollar av aktier som säljs innan de nya skattelagarna träder i kraft.

Det här anges som det starkaste incitamentet bakom de omfattande insiderförsäljningarna som ägt rum i år bland dollarmiljardärerna.

Data från forskningsföretaget Insiderscore, som Wall Street Journal analyserat, visar också att 48 amerikanska toppchefer cashat hem mer än 200 miljoner dollar per skalle, alltså över 1,8 miljarder kronor för var och en, från aktieförsäljningar hittills i år.

Det uppges vara fyra gånger mer än vad insideraffärer genererade till topparna i genomsnitt under åren 2016-2020.

Musks insideraffärer i rampljuset

Den som fått mest uppmärksamhet för att ha jättedumpat aktier i det egna bolaget i år är Teslaskaparen Elon Musk, världens rikaste person med en förmögenhet på cirka 270 miljarder kronor, ungefär 2 446 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Musk har i olika omgångar redan sålt sålt Teslaaktier för åtskilliga miljarder, bland annat för att betala skatt på de optioner som han tilldelades 2012.

Det är första gången sedan 2010 som Musk säljer aktier i elbilsjätten.

Andra stora insiderförsäljare just nu och som WSJ berättar om är Microsofts vd Satya Nadella och David Rubenstein, medgrundare i equity-företaget The Carlyle Group. Även Charles Schwab, grundare av och finansdirektör på multinationella finanstjänsteföretaget Charles Schwab.

E-handelsbjässen Amazons grundare Jeff Bezos, världens näst rikaste person och tidigare vd för Amazon, brukar enligt WSJ sälja aktier för ungefär 10 miljarder dollar om året.

Men i år har Bezos sålt 25 procent mindre aktier än han brukar, samtidigt som Amazon-aktien uppges ha dubblats i värde de senaste två åren.