Enligt WSJ håller proffs inom hedgefondförvaltning stenkoll på sociala forum för att se vad nästa aktietrend barkar hän – vill slippa bli sänkta och hånade av amatörer på börsen igen.

ANNONS

Tidningen uppger att hela 85 procent av hedgefondsförvaltarna och 42 procent av kapitalförvaltarna nu ligger ute och fiskar på sociala plattformar för att skaffa sig en bild av vad de så kallade småhandlarna, amatörerna, ska hitta på denna gång.

Man använder sig av en ny dataprodukt för att se vilka sektorer och aktier det snackas om och som kan bli föremål för snabba klipp av hugade daghandlare (daytraders).

”Det är en helt ny investerarklass som har dykt upp, och det är en investerarklass som faktiskt får rätt i sina teman”, säger Chris Berthe, JPMorgans globala chef för kontant aktiehandel till The Wall Street Journal.

Panik utbröt hos hedfondsbjässar

Under pandemin har aktieintresset upplevt en formidabel explosion där många sitter hemma och köper och säljer aktier i en omfattning av aldrig tidigare skådat slag.

Appar som erbjuder avgiftsfri handel i börsbolag har fått åtskilliga miljoner nybörjare att öppna konton hos mäklare av börshandel.

Ingen glömmer väl hajpen i meme-aktien Gamestop – och AMC Entertainment – där noviser fick stora och etablerade hedgefonder på fall och utlöste panik hos traditionella och professionella förvaltare, som hade tagit betydande blankningspositioner i dessa två aktier.

ANNONS
ANNONS

Det blev tvärtom – aktierna haussades och kursrallyt gjorde många och ofta unga börsamatörer nyrika, mestadels genom snabba klipp.

Skämtkryptovalutor blev i all hast också värdefulla, det tydligaste exemplet där är kanske dogecoin.

Och digital konst, en helt nytt fenomen, började byta händer genom hisnande summor kryptovalutor.

Vågar inte blanka i samma omfattning längre

Åter till Gamestop-hysterin. Enligt The Wall Street Journal har Gamestop-yran fört med sig att hedgefonder inte är lika benägna att blanka aktier längre, åtminstone inte i lika stor skala.

Det ska sägas att många rookies på aktiemarknaden också torskade stort i exempelvis Gamestop – de klev in i aktien för sent och när den redan hade toppat och fick genomleva ett smärtfyllt kursras.

2020 och 2021 utmärker sig som två sällsynt aktiva börsår. Bara för att förtydliga det så berättar WSJ att enskilda amerikaner under 2021 nettoköpte aktier och börshandlade fonder för 292 miljarder dollar.

ANNONS
ANNONS

”Det är mer än sju gånger så mycket som 2019”, konstaterar tidningen.

Frågan är om köpfesten är över.

Svaret är nej, enligt WSJ som skriver att investerare tycks vara inställda på en liknande köpaktivitet-nivå på börsen även i år.

Läs även: Hedgefonder slutar blanka – ”vill inte få huvudet avslitet” [Dagens PS]