Hedgefonder slutar blanka aktier efter turerna kring Gamestop tidigare i år enligt nya siffror. Detta för att de inte ”vill få huvudet avslitet”, enligt en expert.

ANNONS

Marknaden för korta positioner i aktier har kollapsat, skriver Bloomberg. Få vågar längre satsa mot övervärderade eller dåliga bolag när börsen stiger, efter turerna kring Gamestop tidigare i år.

Melvin förlorade miljarder dollar

Hedgefonderna, särskilt Melvin Capital, hade blankat bland annat Gamestop-aktien rejält i januari, alltså satsat emot aktien genom att låna aktier för att sälja på börsen. När lånet sedan ska lämnas tillbaka köper blankaren aktier för att lämna tillbaka, och har då värdet på aktien sjunkit sedan blankningen ger det mellanskillnaden i vinst för blankaren.

Sparare på internetforumet Reddit ville dock annat, och iscensatte en så kallad ”short squeeze”, en attack mot blankarna. Det drev upp priset så hedgefonderna var tvungen att köpa tillbaka aktier med stor förlust. Melvin Capital förlorade flera miljarder dollar i januari.

Lägsta på 17 år

Det har satt sina spår på marknaden. Enligt en sammanställning från investmentbanken Goldman Sachs som Bloomberg tagit del av har blankningar av aktier gått kraftigt ned. På storbolagsindexet på Wall Street, S&P500, är medianblankningen nu 1,6 procent, det lägsta på 17 år.

I Europa är också trenden att hedgefonder slutar blanka, bear-satsningarna har kollapsat som aldrig förr, enligt data från Morgan Stanley.

”Det finns bara en masseufori. Ingen vill få huvudet avslitet med en kort position längre”, säger Benn Dunn, president för Alpha Theory Advisors.

ANNONS
ANNONS

I stället väljer investerare att lägga pengar för att skydda sina portföljer mot börsnedgångar på optionsmarknaden. Intresset för att satsa på att S&P500-indexet ska sjunka som helhet har stigit de senaste månaderna, skriver Bloomberg.

Läs mer: Gamestop förklarat – så funkar ”memeaktier”