Opinionsmässigt pressade Sabuni angriper Magdalena Anderssons och Socialdemokraternas ISK-skatt. Liberalerna vill göra de första 100 000 sparade kronorna skattefria.

Som Dagens PS berättade i veckan har Liberalerna blott 2,5 procents väljarstöd i SCB:s senaste partisympatiundersökning.

Partiet har parkerat långt under riksdagsspärren och gör nu ett folkligt utspel på Dagens Industris debattsida genom att föreslå att de första sparade 100 000 kronorna på ISK-sparkontot är skattefria.

”Socialdemokraternas förslag om att höja skatten på sparande genom ett tak på ISK-kontot är en skattechock för Sveriges småsparare”, skriver partiledaren Nyamko Sabuni och L:s ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson i debattartikeln och deklarerar att L väljer en annan väg än Socialdemokraterna och deras ”retorik om miljonärsskatt”.

”Det sprider välståndet till fler”

Sabuni och Persson vill uppmuntra till sparande.

”När vanligt folk sparar i aktier och fonder kan fler också vara med och ta del av de värden som skapas i företagen. När aktiemarknaden rusar ser då också allt flervärdet på sitt sparande och ISK-kontot stiga. Det sprider välståndet till fler.”

”Vi föreslår att alla svenskar ska kunna spara upp till 100 000 kronor utan att betala någon skatt på avkastningen”, är budskapet från L-topparna på Di debatt där man konstaterar att ISK-sparande växer i popularitet och 400 000 personer öppnade ISK-konton bara under fjolåret.

L: En miljon försvinner i skatt

Den skattehöjning som finansminister Magdalena Andersson (S) införde redan 2018 har redan ”alarmerande konsekvenser” för småsparare, framhåller Sabuni och Persson och pekar på beräkningar från riksdagens utredningstjänst.

ANNONS
ANNONS

”För en person som sätter in 50 000 kronor på 25-årsdagen och sen sparar 2 000 kronor i månaden tills personen fyller 66 år – med en avkastning som Stockholmsbörsens historiska genomsnitt – kommer att ha ungefär en miljon mindre på kontot efter skattehöjningen”, skriver duon i Di och kallar Anderssons förslag på höjd skatt på ISK-sparande för ”hårresande”.

Läs även: ISK-tak sågas: ”Häxjakt på vanliga människor” [DagensPS.se] »

Läs vidare: Finansministern backar: ISK-tak mycket högre [DagensPS.se] »