Dagens PS

Mellanösternexpert: Skandalöst, Ericsson!

skandalöst Ericsson
Bitte Hammargren, mångårig journalist och expert på Mellanöstern, knuten till Utrikespolitiska institutet, är mäkta upprörd över hur Ericsson betett sig i Irak. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 feb. 2022Publicerad: 17 feb. 2022

Svenska telekombolaget Ericssons misstänkta IS-mutor är inget annat än “skandalöst”, anser Mellanösternexpert.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bitte Hammargren, mångårig journalist och expert på Mellanöstern, knuten till Utrikespolitiska institutet, är mäkta upprörd över hur Ericsson betett sig i Irak och beskriver det i en intervju med TT som “skandalöst”.

Indirekt har den svenska telekomjätten bidragit till att finansiera terrornätverket Islamiska statens, IS, bestialiska dåd i Irak och även Syrien.

Ericsson har erkänt att företaget både ägnat sig åt korruption och betalat mutor i Irak.

“Det är demoraliserande för irakier som har kämpat så hårt både mot korruptionen och mot IS, ofta med livet som insats”, säger Bitte Hammargren till TT Nyhetsbyrån i en artikel på SvD.se.

Finansmannen Christer Gardell, näst största ägare i Ericsson genom aktivistfonden Cevian, anser att Investor och Industrivärden bär en stor del av skulden för Ericssons smutsiga affärer i Irak.

“Ansvaret faller självfallet väldigt tungt på innehavarna av röststarka a-aktier, Investor och Industrivärden”, säger Gardell till Di.

Samma sak säger Gardell till DN.

Ericsson riskerar nya USA-böter

Till Dagens Nyheter säger även en korruptionsexpert att Ericssons mutor och eventuella kopplingar till IS i Irak kan rendera bolaget nya böter till amerikanska myndigheter.

“De har ju sagt att det aldrig skulle hända igen, och ändå händer det här”, säger korruptionsexperten Peter Utterström till tidningen.

DN berättar att åklagare vid Riksenheten mot korruption nu förutsätter att telekomjätten polisanmäler sitt agerande i Irak när det gäller möjliga brott som begåtts.

Ericsson-skandalen i Irak utlöste ett saftigt kursras i aktien på onsdagen. Mer än 50 miljarder kronor av företagets börsvärde gick upp i rök.

Läs mer om det här: Gardell kritiserar Investor och Industrivärden för Ericssons muthärva

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS