Scandic, SBB och Fingerprint Cards toppar listan över de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen just nu, enligt Finansinspektionens register. 

ANNONS

De flesta som handlar med aktier vill att det ska gå bra för bolaget. Men vissa satsar emot aktierna – genom att låna aktier och sälja dem, för att mot slutet av låneperioden köpa tillbaka aktien till ett lägre pris och göra vinst. Fenomenet kallas för att blanka aktien, även korta eller shorta används som synonymer. Blankning var olagligt i Sverige fram till 1990-talet. Tidigare kallades det också baissespekulation.

De blankningspositioner över 0,5 procent av aktiekapitalet i respektive bolag rapporteras in löpande till Finansinspektionen.  Här är de aktier på Stockholmsbörsen som blankats allra mest.

1. Scandic Hotels Group – 5,85 procent av aktiekapitalet är blankat

Pandemin har varit extra kännbar för hotellbranschen med minskat resande både i affärer och för nöjes skull. Hotellkedjan Scandic har tagit stryk och blankarna vädrar blod.

2. Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB – 5,36 procent

Den tidigare socialdemokratiska politikern Ilija Batljans fastighetsbolag har tappat den tveksamma ”förstaplatsen” som mest blankade aktie under juni, men har fortfarande en topplacering. Bolaget plågas av att Batljan misstänks av Ekobrottsmyndigheten för grovt insiderbrott och brott mot marknadsmissbrukslagen.

3. Fingerprint Cards AB – 5,24 procent

ANNONS
ANNONS

Den svenska biometriboomen nådde sin topp 2015. Sedan dess har Fingerprint Cards haft en tuff resa nedåt på börsen, en resa som stora blankare tror fortsätter.

4. Elekta AB – 4,9 procent

Medicinteknikbolaget Elekta som tillverkar strålkniven Leksell Gamma Knife för behandling av tumörer har varit en favorit bland blankare under en längre tid. Fick en ny vd i Gustaf Salford i vintras, men det har inte fått blankarna att ta bort kniven från strupen på bolaget.

5. Hoist Finance AB – 3,88 procent

Bolaget har gjort fiasko på börsen och i slutet av maj så sparkades vd:n Klaus-Anders Nysteen. Under hans tid som vd halverades aktiekursen. Blankarna tror på ytterligare fall.

6. Clas Ohlsson – 3,67 procent

7. Electrolux – 3,55 procent

ANNONS
ANNONS

8. ICA Gruppen – 2,81 procent

9. Intrum – 2,72 procent

10. Orexo 2,51 procent

Källa: Finansinspektionens register över de mest blankade aktierna, hämtat 23/6 2021.

Läs mer: Blankar-attack! Håll koll på Scandic, Elekta och Swedish Match