Scandic Hotels Group, Elekta och Swedish Match. Det är den mest blankade trion på Stockholmsbörsen (och i hela Norden) sett till andel av utestående aktier.

annons
annons

Samtliga har mer än var tionde aktie blankad av hedgefonderna. Statistiken från mäklarfirman ABG baseras på alla blankningspositioner och inte bara positioner över 0,5 procent som måste rapporteras till Finansinspektionen.

Kurspotential i Elekta

Mest anmärkningsvärt är medicinteknikbolaget Elekta där det tar hela 25 dagar av normal omsättning för att täcka alla kortpositioner. Det innebär att en överraskande bra rapport kan ge en ordentlig skjuts i aktiekursen när hedgefonderna köper tillbaka blankade aktier.

Swedish Match ny i trion

Snusbolaget Swedish Match har anslutit sig till topptrion av blankade aktier helt nyligen. Merparten av kortpositionen tillkom för bara någon vecka sedan. Sannolikt emanerar den från ryktena i USA, där Swedish Match säljer sitt framgångsrika snus Zyn, om förändrade nikotinregler för snus. Aktien har tappat mot Stockholmsbörsen på senare tid och är nästan oförändrad på ett år.

Stark kursutveckling

Inkassobolaget Intrum har däremot gått åt andra hållet. Det senaste halvåret har hedgefonderna halverat sina kortpositioner. Här är det sannolikt såväl bra resultat som stark kursutveckling som skrämt bort blankarna.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>