Det gynnar bara Fredrik Lundberg, det är ”ett skämt” – så låter kritiken från experter över beslutet av Handelsbanken att dela ut Industrivärdenaktier.

ANNONS

Som Dagens PS berättade i veckan har Handelsbankens styrelse beslutat att dela ut aktier i största ägaren Industrivärden till bankens ägare i stället för en kontant utdelning.

Men nu kommer svidande kritik mot styrelsens beslut, även om flera ägare också är positiva till det, skriver Di.

Tidningen berättar att mäklarna banken på ABG Sundal Collier dock inte är imponerade över beslutet att dela ut aktier i maktbolaget Industrivärden – som ägs av Handelsbankens pensionsstiftelse – till aktieägarna i banken.

Enligt Dagens Industri kallar mäklarna beslutet för ”ett skämt”.

Mäklardesken: Fredrik Lundberg enda vinnaren

Kommentaren gick enligt vad tidningen erfar ut till kunder på onsdagen, där mäklarna också anser att styrelsen beslut i Handelsbanken endast gynnar miljardären Fredrik Lundberg, som därmed får hjälp att stärka sitt grepp om Industrivärden, enligt kritiken.

”Handelsbanken betalar utdelning i Industrivärden A -aktier för att behaga EN aktieägare på bekostnad av alla andra! För mindre än tio år sedan hävdades det ofta att Handelsbanken var världens bästa bank. Ingen kommer någonsin att föreslå det igen”, anser ABG Sundal Colliers mäklare, berättar Di.

Men när tidningen konfronterar ABG om utspelet vill banken inte kännas vid kommentaren från mäklardesken.

ANNONS
ANNONS

Medan ABG Sundal Colliers mäklare uppenbart sågar Handelsbankens agerande uppges Kepler Cheuvreux vara för beslutet att dela ut Industrivärdenaktier till Handelsbankens ägare.

Även Första AP-fonden tycker att det är ett bra beslut.