Amerikanska elbilsjätten Tesla är nu den näst mest blankade aktien i USA efter Apple, konstaterar CNBC.

ANNONS

Bara under december har Teslas aktie rasat med 35 procent – totalt är kursfallet för bolaget 65 procent på börsen hittills i år – och det här gör att blankarna nu utökar sina korta positioner i aktien.

Enligt CNBC – som hänvisar till uppgifter från S3 Partners – är drygt 3 procent av aktierna i Tesla i dagsläget blankade för knappt 11,3 miljarder dollar, cirka 118 miljarder kronor.

Bara Apple är mer blankad på den amerikanska aktiemarknaden då blankarna uppges vara exponerad för 16,8 miljarder dollar i Apple, motsvarande 176 miljarder kronor.

Det utlöste blankningsboomen i Tesla

Sedan Teslas vd Elon Musk i mitten av april i år tillkännagav att han skulle köpa Twitter för 44 miljarder dollar, drygt 461 miljarder kronor i dagens vautakurs, har blankarna utökat sin positioner i Tesla.

Det var först i början av november i år som Musk förvärvade Twitter efter ett domstolsbeslut på Twitters stämningsansökan mot Teslabossen.

ANNONS
ANNONS

Blankarna räknade med och fick rätt om att Musk skulle behöva sälja av stora aktieposter för att finansiera Twitter-köpet.

Litar på att Mus inte säljer fler aktier

Investeraren Ross Gerber, känd Wall Street-tjur, säger i en intervju med CNBC:s ”Squawk Box Asia” att han litar på Elon Musks senaste löfte att han inte tänker sälja fler Tesla-aktier.

Enligt Gerber var det klokt av Musk att sälja av Tesla-innehav till Twitter-förvärvet.

”Det är en olycklig situation men han sköter sin ekonomi konservativt, som han borde”, säger Gerber, som är vd för förmögenhetsförvaltaren Gerber Kawasaki, i CNBC-intervjun.

Bland de fem mest blankade aktierna i USA finns även Microsoft och Alibaba.

ANNONS
ANNONS

Blankare lånar aktier för att sälja dem direkt med siktet inställt på att återköpa aktierna till ett lägre pris och tjäna på mellanskillnaden.

Läs även: Pressat Tesla ger rabatter – köpare sviker [Dagens PS]

Läs mer: Elon Musk lovar nu på Twitter: Jag avgår! [Dagens PS]