Investerare har varit försiktiga i sina förväntningar när det gäller brf:er. Man tänker sig att ett förändrat ränteläge och ökad inflation dämpar renoveringsviljan. Men så blir det sannolikt inte. Och några aktier kommer att gynnas särskilt av läget.

ANNONS

Nordea har gjort en enkät med drygt 1 100 bostadsrättsföreningar, enligt Affärsvärlden. Delvis har det varit ett svar på att många tvekar i att investera i bolag som är beroende av brf:er och deras renoveringsvilja. Men det har varit en obefogad tvekan, enligt en ny analys som Nordea har släppt.

”Responsen var mer positiv än vi förväntat oss, endast 7 procent av brf:erna planerar att skjuta upp alla projekt”, skriver banken i sin rapport.

Till viss del har det här med elpriserna och energieffektiviseringar att göra.

Brf:er tjänar på energieffektivisering

Den dyra energin gör att mer än 80 procent av brf:erna kommer att investera i energieffektiviseringar inom en snar framtid. Fokus ligger enligt analysen från Nordea på värmesystem och fasadrenoveringar med förstärkt isolering. Fönsterrenoveringar och uppgraderingar av ventilationssystem är också i ropet.

Tipset från banken är att satsa pengarna på aktier som står sig i den här trenden. Det handlar bland annat om Nibe och Fasadgruppen.

ANNONS
ANNONS

”Banken hävdar att energieffektiviseringsmotivet är tillräckligt för att kompensera bostadsrättsföreningarnas stigande driftskostnader”, skriver Affärsvärlden.

Läs också:

Det höjer värdet på bostadsrättsföreningen [Dagens PS]