Finska Stockmann har fått revansch, skriver Börsveckan och bedömer att Stockmann-aktien är köpvärd på nuvarande nivåer.

ANNONS

Den finska varuhuskedjan som 2007 förvärvade Lindex brottas fortsatt med skenande skulder, som tidigare sänkt aktien på börsen.

Totalt sett minskade Stockmanns omsättning med 45 procent under perioden 2015-2020, framgår det i nya utgåvan av Börsveckan, som ändå hissar och tror på bolaget utifrån en ”rejäl omstrukturering av balansräkningen och medvind i marknaden”.

Trots många dystra siffror kan vinden vända, heter det, och till saken hör att Stockmann har ”ett ess i rocken”, och det är bolagets fastigheter.

Enligt analysen hade Stockmann ett fastighetsbestånd värt 950 miljoner euro vid årsskiftet 2020, vilket tillsammans med bland annat försäljningar fått ner nettoskulden från 700 miljoner euro till cirka 325 miljoner euro, enligt Börsveckan som räknar med fler försäljningar framöver som sänker Stockmanns höga skuldsättning ytterligare.

Stockmann köpvärt på nuvarande nivåer

Under Q3 i år rapporterade dessutom Stockmannägda Lindex de starkaste resultatsiffrorna i historien, samtidigt som Stockmanns tillväxt ökade rejält och rörelsemarginalen klev över nollan från minus.

Stockmann har som sagt tagit mycket stryk på börsen tidigare på grund av sitt prekära läge, men i år är aktien enligt Börsveckan upp med 70 procent.

Trots det anses aktien vara köpvärd då Stockmann väntas leverera fortsatt fina resultat under 2022. Värderingen är utifrån Börsveckans analys ”inte högre än ev/ebit runt 9,5” och detta bedöms vara lågt med höjd för riskerna inkluderade.

ANNONS
ANNONS

”Stockmann är köpvärt på nuvarande kursnivåer kring 2 euro”, slår Börsveckan fast.

Sälj aktien i danska Freetrailer

Danska Freetrailer, noterat på Spotlight och som hyr ut släpvagnar, åtnjuter inte samma förtroende.

Aktien har gått som en raket på börsen i år men enligt Börsveckan har den inget mer att ge.

”Allt sammantaget så är Freetrailer ett intressant och spännande bolag”, skriver Börsveckan som dock anser att priset just nu är för högt, ”det lämnas inga som helst utrymmen för bakslag framgent”.

Rådet är alltså: Sälj Freetrailer-aktien!

Kojamo är köpvärt på 12 månaders sikt

När det gäller finska Kojamo, verksamt på landets bostadsmarknad, är tipset till investerare däremot att köpa aktien på 12 månaders sikt, bland annat med motiveringen att bolaget har en attraktiv kalkyl.

”Överlag ser Kojamo stabilt ut till en lägre värdering än de svenska bostadsbolagen där det kan finnas mer att ta av från lägre finansieringskostnader och högre hävstång om så önskas”, heter det bland annat i analysen.

Finska CapMan köpstämplas

Aktien är köpvärd även i den finska kapitalförvaltaren CapMan, som uppges vara särskilt aktiv på den onoterade marknaden.

ANNONS
ANNONS

Analysen i tidningen rundas av med kommentaren:
”Allt som allt erbjuder CapMan en spännande exponering mot den alternativa investeringstrenden och med en aktieägarvänlig ledning så lockas vi av att köpa aktien.”

Avvakta med Terveystalo

Med finska vårdaktören Terveystalo är rådet att avvakta.
”Terveystalos börsvärde är närmare 1400 MEUR och nettoskulden ligger på 394 MEUR (exkl leasing). På vår prognos för 2022 handlas därmed bolaget till ev/ebit kring 16,5. Inte jättedyrt för en vårdaktör med en fin tillväxt just nu, men då vi ser lite lägre tillväxttakt i korten de närmaste åren så blir det inte lika aptitligt”, skriver Börsveckan i korthet.

Avvakta med HKScan

Avvakta är rådet även på finska köttkoncernen HKScan.
”Med en brokig finansiell historik är det inte lätt att uppskatta sannolikheten för när HKScan kan uppnå en strukturellt högre lönsamhet i framtiden”, skriver tidningen bland annat.

Avvakta med Arion Banki

Slutligen får isländska banken Arion Banki också ett avvakta-råd.
”Allt som allt imponeras vi av bankens resultatutveckling på senare tid men just nu framstår uppsidan i aktien som modest på 12 månaders sikt. Avvakta”, skriver Börsveckan.

Läs även: Jonas Olavi tipsar om aktier: ”Utsikterna goda för julrally i år” [Dagens PS]